Ελλάδα

Στο ίδιο κτήριο, σε διαφορετικές αίθουσες Χαμάς – Ισραήλ: «Θετικό κλίμα» στο Σαρμ ελ Σέιχ

Εκδηλώσεις μνήμης στο Ισραήλ για την επέτειο των δύο χρόνων από την επίθεση της Χαμάς. Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες για τη Γάζα.
AP Photo/Leo Correa

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων και τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας πως «η Χαμάς είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς».

«Θετική ατμόσφαιρα» στις πρώτες συνομιλίες

Η πρώτη φάση των συνομιλιών μεταξύ των μεσολαβητών –Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ– ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το Al Qahera News, σε «θετική ατμόσφαιρα». Το δίκτυο, που συνδέεται με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, μετέδωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Οι αντιπρόσωποι της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπαθούν να καταρτίσουν έναν μηχανισμό ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, που θα αποτελέσει τη βάση μιας ευρύτερης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Το σχέδιο Τραμπ των 20 σημείων

Οι συνομιλίες διεξάγονται πάνω στο σχέδιο 20 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει:

  • άμεση κατάπαυση του πυρός,
  • απελευθέρωση των ομήρων εντός 72 ωρών,
  • σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα,
  • και τον αφοπλισμό της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας:

«Πιστεύω πως η διαπραγμάτευση πάει πολύ καλά. Η Χαμάς δέχτηκε σημαντικά πράγματα. Θα εξασφαλίσουμε συμφωνία για τη Γάζα, είμαι αρκετά σίγουρος».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία ηγείται από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του προέδρου Τραμπ, με την Ουάσινγκτον να ζητά «γρήγορη πρόοδο».

«Δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις»

Πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες αναφέρουν πως το Ισραήλ και η Χαμάς δεν συναντώνται απευθείας, αλλά διαπραγματεύονται έμμεσα, σε διαφορετικές αίθουσες, με τους μεσολαβητές να μεταφέρουν τα μηνύματα εκατέρωθεν.

Η ατμόσφαιρα, παρά την αρχική αισιοδοξία, χαρακτηρίζεται «εύθραυστη». Όπως δήλωσε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο,

«Αναμένουμε δύσκολες και περίπλοκες συνομιλίες. Το Ισραήλ συνεχίζει έναν πόλεμο εξολόθρευσης και θα χρειαστούν ημέρες για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια, ο οποίος γλίτωσε από ισραηλινό βομβαρδισμό στην Ντόχα που είχε στόχο τους διαπραγματευτές της οργάνωσης, αλλά έχασε τον γιο του στην επίθεση.

Η θέση της Χαμάς και η στάση του Νετανιάχου

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει «αμέσως» τη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων, εφόσον το Ισραήλ τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη Γάζα.

Το κίνημα ζητά «πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων» και τονίζει πως, τότε, «οι παρατάξεις της αντίστασης θα σταματήσουν και αυτές κάθε στρατιωτική δράση».

Ωστόσο, η απάντησή της δεν περιλαμβάνει αναφορά στον αφοπλισμό της, κάτι που θεωρείται βασικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στηρίζει δημοσίως το σχέδιο Τραμπ, αλλά επιμένει πως ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, την οποία –σύμφωνα με ισραηλινές πηγές– ελέγχει πλέον κατά 75%.

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις, η βία συνεχίζεται.

Η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στη Χαν Γιούνις, με τουλάχιστον δύο νεκρούς Παλαιστινίους.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, προειδοποίησε:

«Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα ξαναρχίσουμε τη μάχη».

Εκδηλώσεις μνήμης στο Ισραήλ – Δύο χρόνια από την επίθεση της Χαμάς

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 — της πιο πολύνεκρης στην ιστορία της χώρας.

Το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κιμπούτς Μπεερί, στον χώρο του φεστιβάλ μουσικής Nova, όπου 370 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς.

Αργότερα, στο Τελ Αβίβ, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στην «πλατεία των ομήρων», με πρωτοβουλία των οικογενειών των θυμάτων.

Οι επίσημες τελετές έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εορτών Σουκότ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Chevron Left
Ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη: Πότε… συμφέρει η σύνταξη ανασφάλιστου