Ελλάδα

Νέες εικόνες από τις «τρώγλες» με τους στοιβαγμένους αλλοδαπούς εργάτες

Οι αλλοδαποί εργάτες εξαναγκάζονταν να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, χωρίς αμοιβή ή με ελάχιστα χρήματα, με το πρόσχημα της αποπληρωμής ενός δήθεν «χρέους» προς τους διακινητές.

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αλλοδαπών εργατών, κυρίως υπηκόων Νεπάλ, με σκοπό την οικονομική και εργασιακή τους εκμετάλλευση σε αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύγχρονοι σκλάβοι στα χωράφια: Στρατολόγηση μέσω TikTok, επιστάτες «αφέντες» και «ομηρία» σε τρώγλες με ποντίκια

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (7/10) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αργολίδα, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία και Λάρισα, συνελήφθησαν δέκα μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ένα από τα αρχηγικά στελέχη.

Ταυτόχρονα, διασώθηκαν 25 θύματα εμπορίας ανθρώπων, τα οποία βρέθηκαν να ζουν κάτω από ανθυγιεινές και εξευτελιστικές συνθήκες, στοιβαγμένα σε πρόχειρα καταλύματα, αποθήκες και παραπήγματα χωρίς στοιχειώδεις παροχές υγιεινής.

Οι αλλοδαποί εργάτες εξαναγκάζονταν να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, χωρίς αμοιβή ή με ελάχιστα χρήματα, με το πρόσχημα της αποπληρωμής ενός δήθεν «χρέους» προς τους διακινητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2024, έχοντας συγκροτήσει πλήρη δομή και καταμερισμό ρόλων. Κύρια δραστηριότητα αποτελούσε η στρατολόγηση αλλοδαπών ανδρών από το Νεπάλ, μέσω απατηλών υποσχέσεων για νόμιμη εργασία στην Ελλάδα.

Νέες φωτογραφίες από τις τρώγλες που έμεναν οι αλλοδαποί:

Οι ρόλοι των μελών του κυκλώματος και το ΤΙΚΤΟΚ

Κεντρικό ρόλο είχε 29χρονη υπήκοος Νεπάλ, η οποία λειτουργούσε ως «διαμεσολαβήτρια», υποσχόμενη υψηλές αμοιβές μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια καθοδηγούνταν από 39χρονο υπήκοο Πακιστάν, ενώ το προφίλ της στο ΤΙΚΤΟΚ συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες ακολούθους και εκατομμύρια προβολές.

Αφού τα θύματα πείθονταν, εισέρχονταν στην Ελλάδα —αεροπορικώς ή μέσω χερσαίων συνόρων— και στη συνέχεια μεταφέρονταν από τα μέλη της οργάνωσης σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, όπου κρατούνταν υπό επιτήρηση και εξαναγκάζονταν σε εργασία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σωματική βία, απειλές και παράνομη κατακράτηση μέχρι την καταβολή χρημάτων στους διακινητές.

Το «ξεδόντιασμα» του κυκλώματος

Η συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνδρομή ειδικού εμπειρογνώμονα της EUROPOL, ο οποίος ανέλυσε σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα μέσω της κινητής μονάδας ανάλυσης («Mobile Office»).

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 18 διαβατήρια υπηκόων Νεπάλ και πλήθος άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων,

• πολλά παραστατικά αποστολής χρημάτων, ιδιόχειρες σημειώσεις και έγγραφα κρατήσεων πτήσεων,

• 18 κινητά τηλέφωνα, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

• ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης,

• το χρηματικό ποσό των 14.375 ευρώ,

• καθώς και 4 οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των θυμάτων.

Παράλληλα, 194 άτομα προσήχθησαν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, εκ των οποίων 100 συνελήφθησαν επειδή δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Τα διασωθέντα θύματα έλαβαν προστασία και υποστήριξη σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου

Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με τη ΜΚΟ Α21, που εξειδικεύεται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Χρήστος Κέλλας Chevron Left
Κέλλας για την απουσία του από την παρέλαση Ελασσόνας: «Έπρεπε να πάω σε σύσκεψη»