Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα οι αγρότες, ενώ στο ύψος της Θήβας πριν από λίγο προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Παράλληλα, στις Σέρρες προχώρησαν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό στον κόμβο Κερδυλλίων επίσης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επεισόδια με τα ΜΑΤ, όταν αγρότες προσπάθησαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Πιο αναλυτικά, μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες τρακτέρ βρέθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία. Η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπές, οδηγώντας τα οχήματα που κατευθύνονται προς Λαμία μέσω Θηβών και Λιβαδειάς.
Την ίδια ώρα, κλιμάκωση προαναγγέλλουν οι αγρότες του Ορχομενού. Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς, σε συνεννόηση με αγρότες και συλλόγους από Αλίαρτο, Βάγια, Θεσπιές και Κάστρο, αποφάσισαν μαζική μεταφορά του συνόλου των τρακτέρ την Κυριακή στην περιοχή Κάστρο Βοιωτίας, με στόχο νέο αποκλεισμό της εθνικής οδού.
Στη Φθιώτιδα, οι κινητοποιήσεις μετατέθηκαν για αύριο Σάββατο, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσε σήμερα. Το κομβόι αναμένεται να ξεκινήσει από Δυτική και Ανατολική Φθιώτιδα, καθώς και από τη Λαμία, όπου υπάρχουν ήδη προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ. Ανάλογη συμμετοχή έχει αποφασιστεί από τις περιοχές της Αμφίκλειας, Ελάτειας και Μώλου, ενώ αποφάσεις αναμένονται και από τους αγρότες της Λοκρίδας, που συζητούν πιθανή ένταξή τους στις κινητοποιήσεις.
Στο Δομοκό οι αγρότες που έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους κλείνουν κατά περιόδους και την παλιά Εθνικό Οδό από τη Λαμία για Δομοκό και Λάρισα αλλά και την πρόσβαση στον Ε65 στο ύψος τη Ξυνιάδας.
Ένταση και επεισόδια με αγρότες και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
Η εικόνα στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η προσπάθεια των αγροτών να κινηθούν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσκρούει σε αστυνομικό φραγμό που έχει στηθεί από νωρίς το πρωί.
Περίπου 15 άτομα πέρασαν πάνω από την περίφραξη του αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής προκειμένου να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο. Διμοιρία των ΜΑΤ επενέβη άμεσα και απέτρεψε την είσοδο περισσοτέρων αγροτών, κάνοντας χρήση χημικών. Ακολούθησε νέα ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους αγρότες.
Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί λίγο πριν από τον κόμβο στα «Πράσινα Φανάρια», στο ύψος του αγροκτήματος του ΑΠΘ, επιχειρώντας να ανακόψουν την πορεία των τρακτέρ.
Στο τελωνείο Ευζώνων και αγρότες από το νομό Κιλκίς – Οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00
Σε οκτάωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι και τις δέκα το βράδυ, αποφάσισαν να προχωρήσουν τελικά οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο, το οποίο ενισχύθηκε σήμερα με συναδέλφους τους από τον νομό Κιλκίς. Η προαναφερόμενη κινητοποίηση αποφασίστηκε σε νέα γενική τους συνέλευση νωρίτερα το μεσημέρι.
Υπενθυμίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στους Ευζώνους στήθηκε την 1/12 από αγρότες και κτηνοτρόφους του δήμου Παιονίας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο έφτασαν και αγρότες από τα Γιαννιτσά Πέλλας.
Σέρρες: Επ’ αόριστον αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της κυκλοφορίας στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας Οδού Κερδυλλίων – Σερρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, που έφτασαν νωρίτερα εκεί.
Η κυκλοφορία και διέλευση των οχημάτων θα γίνεται στο εξής μόνο από τις παρακαμπτήριες οδούς για όλα τα οχήματα και τα φορτηγά, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα τους.


