Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Σητείας που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 60-64 και που εκφράζουν ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν, η παραπομπή τους στο εμβολιαστικό κέντρο του «κόκκινου» Αγίου Νικολάου.
Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, που έχουν προσπαθήσει να κλείσουν ραντεβού, στην ιστοσελίδα sitiaka.gr, το σύστημα τους προτείνει αυτόματα το εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, δεκάδες χιλιόμετρα μακρά, ως τη μόνη επιλογή.
Πληροφορίες του Μέσου αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στις οδηγίες που έχουν δοθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο θα εφαρμοστεί στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και μόνο από συγκεκραμένα εμβολιαστικά κέντρα.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν άτομα της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας από την Ιεράπετρα, οι οποίοι επίσης καλούνται να μεταβούν στον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα με το hxonews.gr.
Ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Λασιθίου, μιλώντας στο τοπικό ΜΜΕ, υποστήριξε ότι, πράγματι, το πρόβλημα αφορά στις ηλικίες που έχει οριστεί να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Ο σχεδιασμός κεντρικά είναι, όπως φαίνεται, να υπάρχει για τις συγκεκριμένες ηλικίες, εμβολιαστικό κέντρο μόνο στον Άγιο Νικόλαο. Ίσως δεν υπάρχουν εμβόλια, ίσως δεν υπάρχει προσωπικό. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.
Στο μεταξύ όμως υπάρχουν πολίτες που θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης και ενώ ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θα το κάνουν», ανέφερε ο κ. Καλδής, αν και πρόσθεσε πως «πολλοί έκλεισαν κανονικά το ραντεβού τους».
Τις καταγγελίες πολιτών για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού συμπληρώνουν και οι καταγγελίες για τον χρόνο αναμονής: «Στο χωριό που διαμένουν τα πεθερικά μου, στην Άνω Βιάννο Ηρακλείου, οι ηλικιωμένοι ακόμα περιμένουν να εμβολιαστούν. Εκεί υπάρχει κέντρο υγείας αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί», ανέφερε στο iEidiseis κάτοικος της περιοχής.
«Κάποιοι που έχουν μεταφορικό μέσο έχουν κλείσει ραντεβού να πάνε στο Καστέλι – που είναι περίπου μισή ώρα μακριά – με αυτοκίνητο» καθώς «λεωφορείο δεν υπάρχει να πηγαίνει εκεί. Αν αποφασίσουν ότι όλοι πρέπει να πάνε στο Καστέλι, αντί να κάνουν το εμβόλιο στο κέντρο υγείας στην Βιάννο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν τέσσερα ταξί για τις δύο δόσεις αλλά και να περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να έρθει η σειρά τους», πρόσθεσε.
«Να έχετε υπόψιν ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι αυτή την ώρα, μία “κόκκινη” περιοχή και παρόλα αυτά φέρνουν κόσμο εδώ από άλλες “καθαρές” περιοχές να εμβολιαστούν…», κατέληξε η καταγγέλλουσα.
Τοπικοί βουλευτές αναμένεται να θέσουν τα παραπάνω ζητήματα στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
«Αλαλούμ» και στη Λαμία
Νωρίτερα σήμερα την επικαιρότητα απασχόλησαν περιστατικά που δημοσιοποίησε το LamiaNow.
Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, σε αδιέξοδο βρέθηκε ένα ζευγάρι στη Λαμία, το οποίο φέρεται να επιχείρησε να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19 σήμερα, Παρασκευή, καθώς η πλατφόρμα «στέλνει» τον έναν στη Στυλίδα και τον άλλον στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής στο νησί της Λευκάδας.
Το ζευγάρι, ωστόσο, κατοικεί στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, και έχει κοινή διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικό κώδικα κλπ.. «Όσες φορές και αν προσπαθήσαμε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κατοικούμε στην οδό Αχαιών, στη Λαμία, και ο ταχυδρομικός κώδικας είναι 35131. Και ενώ το ραντεβού της συζύγου κλείστηκε για το Κ.Υ. Στυλίδας, στέλνουν τον σύζυγο στη Λευκάδα», δηλώνει το ζευγάρι στην ιστοσελίδα.
«Ώρες τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη, αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Απευθυνθήκαμε στον γιατρό, στο φαρμακείο, στο Νοσοκομείο Λαμίας, στον Δήμο, στο Κέντρο Εμβολιασμών του ΕΟΔΥ, χωρίς αποτέλεσμα», επεσήμαναν.
Το παραπάνω δεν είναι, όμως, το μοναδικό αντίστοιχο περιστατικό που καταγράφεται στην πόλη, με πολίτες, μέλη της ίδιας οικογένειας, με την ίδια διεύθυνση κατοικίας και βέβαια τον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα, να παραπέμπονται για το εμβόλιο, σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα με διαφορά… νομών, την ώρα που οι αρμόδιοι εμφανίζονται να μην έχουν απαντήσεις, κατά το ίδιο Μέσο.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Λαμιώτη δικηγόρου Κώστα Κουτσογιαννακόπουλου, ο οποίος ανέφερε σε δημόσια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Έφτασαν οι ειδοποιήσεις για το εμβόλιο. Εγώ στον Δομοκό, αποδεκτό. Η Μαρία, η σύζυγος ,στην Δυτική Φραγκίστα (Ευρυτανίας).
Μην το ψάχνετε, την ίδια διεύθυνση κατοικίας έχουμε, στον ίδιο Δήμο είμαστε δημότες και βεβαίως καμία σχέση με Ευρυτανία είχε η έχει.
Μετά θα λένε οι στατιστικές για το πόσοι δεν αποδέχθηκαν και πόσοι δεν προσήλθαν. Ξαναδείτε τα συστήματά σας παιδιά, κάπου χάνουν λάδια».
https://www.facebook.com/kkoutsog/posts/4590281794364353