Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Κλίνες ΜΕΘ και σε κοντέινερ

Ερωτηματικά για τη δημιουργία κλινών ΜΕΘ σε κοντέινερ στο ΓΝ «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, την οποία ανακοίνωσε το πρωί ο Υπουργός Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας, απευθύνουν οι γιατροί της πόλης.

Ερωτηματικά προκαλεί στους υγειονομικούς η δημιουργία κλινών ΜΕΘ σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης (ΕΝΙΘ) στο Facebook.

Όπως επισημαίνεται σε αυτή, «στο πλαίσιο των άοκνων και αποτελεσματικών προσπαθειών των υγειονομικών αρχών του τόπου για την ουσιαστική και πραγματική θωράκιση του συστήματος υγείας, το νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε με άλλες δύο κλίνες ΜΕΘ σε containers (…)», τα οποία «είναι τοποθετημένα στην αυλή του νοσοκομείου επί της οδού Εθν. Αμύνης, απέναντι από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Εκεί που σταματούν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους ασθενείς στις εφημερίες. Θα δημιουργείται βέβαια μία συμφόρηση, ιδιαίτερα στις μέρες των γενικών εφημεριών, αλλά… χίλιοι καλοί χωράνε!».

Στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στην ανάρτηση του σωματείου, «μπορείτε να διακρίνετε ήδη τον τοποθετημένο εξοπλισμό εντός των containers (κρεβάτια ΜΕΘ, αντλίες χορήγησης φαρμάκων)», αλλά όχι «τις ομπρέλες και τις σόμπες, που θα είναι απαραίτητες για τη μεταφορά των ασθενών (π.χ. στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα) τις βροχερές και κρύες μέρες».

https://www.facebook.com/enosi.nosokomeiakon.iatron.thessalonikis/posts/2760097894256075

«Μεγάλη περιέργεια» δημιουργείται στους συντάκτες της ανάρτησης και «για το πού ακριβώς θα στοιβαχτεί όλο το υλικό και όλος ο εξοπλισμός (διαγνωστικός, ασφαλείας – απινιδωτής, καρδιογράφος, υπέρηχος κτλ.) που χρειάζεται σε μία ΜΕΘ», λόγος για τον οποίο «για κάθε ΜΕΘ, πέραν της επιφάνειας για τις κλίνες, χρειάζονται μεγάλοι χώροι υποστήριξης και αποθήκευσης.

Τα υλικά και τα μηχανήματα θα τα πηγαινοφέρνει το προσωπικό από τα απέναντι κτίρια;», διερωτούνται.

Και προστίθεται: «Ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια έχουμε για το πώς ακριβώς θα καλυφθούν από άποψη προσωπικού οι ασθενείς αυτοί. Θα δεσμεύεται όλο το 24ωρο ένας από τους εντατικολόγους (από αυτούς που δεν φτάνουν) για αυτούς μόνο τους 2 ασθενείς; Ή οι ασθενείς αυτοί θα είναι “στον αυτόματο”;».

«Εμείς πάντως, για το ζήτημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, θα προτείναμε στις υγειονομικές αρχές του τόπου να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό:

  • Απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Να σταματήσουν να τη βομβαρδίζουν με αριθμούς πλασματικών και προσχηματικών κλινών ΜΕΘ, που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα.
  • Και απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο και πιο αντίξοες συνθήκες!», καταλήγει η ανάρτηση στη σελίδα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, επισκεπτόμενος το ΓΝ «Γεννηματάς», ο Υπουργός Υγείας μίλησε για «τελευταίας τεχνολογίας», φορητές ΜΕΘ, τις οποίες δώρισαν στο ΕΣΥ ιδιώτες – οι δύο εξ αυτών, από τις συνολικά έξι της δωρεάς, εγκαταστάθηκαν στο εν λόγω νοσοκομείο.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε κάτι πρωτοποριακό. Είναι φορητές ΜΕΘ. Δύο στο “Γ. Γεννηματάς”, δύο στον “Άγιο Δημήτριο” και δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, που έχει την ευγενή καλοσύνη να μας δωρίζει η εταιρεία.

Είναι πλήρως εξοπλισμένες, είναι τελευταίας τεχνολογίας, είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη και έχουν το πολύ μεγάλο αβαντάζ ότι ανάλογα με την πίεση η οποία υπάρχει στη χώρα, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική, στην Αχαΐα, μπορούν να μεταφέρονται έτσι ώστε να ενισχύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας.

«Κλίνες εκστρατείας»

Ανάλογες της παραπάνω προσπάθειες «σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βρεθούν κλίνες εντατικής σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου μας είναι γνωστές», δηλώνει από την πλευρά του στο iEidiseis o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Αν και για τις ΜΕΘ «απαιτούνται κλειστός χώρος, βοηθητικός χώρος, κεντρικός κλιματισμός, εφοδιασμός και μία σειρά συγκεκριμένων κατευθυντήριων που έχουν οριστεί», οι ανάγκες της πανδημίας «δημιούργησε τις λεγόμενες “κλίνες εκστρατείας“», εξηγεί.

Εν παραδείγματι, σε κλίνες που είχαμε αναπτύξει στο «Παπανικολάου», συνεχίζει, δεν πληρούνταν όλες οι προδιαγραφές, με κυριότερο ζήτημα την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού«Όταν όμως παραστεί η ανάγκη διασωληνώνεις και στον διάδρομο. Πληροί τις προϋποθέσεις ο διάδρομος; Όχι.

Όμως έτσι καταφέρνουμε να κρατήσουμε ανθρώπους στη ζωή. Αν χρειαστούμε προσωρινές ΜΕΘ, για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, χωρίς την οποία χάνουν τη ζωή τους, διασωλήνωση θα κάνουμε οπουδήποτε», προσθέτει ο κ. Καπραβέλος.

«Εμείς εδώ, στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο είχαμε “πνιγεί”. Ήταν τέτοια η ορμή τη πανδημίας που οι δυνατότητες ήταν μικρές σε σχέση με τις ανάγκες που προέκυψαν», ενώ «τέτοιες κλίνες, εκστρατείας, αναγκαστικές, είδαμε να αναπτύσσονται παντού, σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει προνοήσει για τη δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ όπως οι νέες κλίνες στο “Σωτηρία” που πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Κινείται σε μία κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις δυνατότητες της», κατέληξε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γαλλία: Βρετανική μετάλλαξη το 25% στα νέα κρούσματα
Τζόκερ Κλήρωση 11/2/2020: Τζακ ποτ - Οι τυχεροί αριθμοί
Chevron Right