Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του Γιώργου Τσαγκαράκη, ο οποίος έλαβε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί την Τρίτη στις 11:00 ενώπιον της ανακρίτριας. Στην ίδια υπόθεση διώκεται και υπάλληλός του, με τις Αρχές να αποδίδουν στους κατηγορούμενους σειρά σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με αρχαία αντικείμενα και οικονομικές παραβάσεις.
Η δίωξη αφορά, μεταξύ άλλων, υπεξαίρεση αρχαίων και νεότερων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, παράβαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, καθώς και διακίνηση και κατοχή έργων τέχνης με σκοπό την παραπλάνηση, σε επαγγελματική και κατ’ εξακολούθηση βάση. Παράλληλα, περιλαμβάνει κατηγορίες για απάτη με ιδιαίτερα μεγάλη ζημία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σε βάρος της υπαλλήλου του ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη για αποδοχή αρχαίου κινητού μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο φέρεται να αποτελεί προϊόν εγκληματικής ενέργειας.
Αμέσως μετά την άσκηση της δίωξης, οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα και της 23ης ανακρίτριας, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την απολογία τους.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνος Γώγος τόνισε ότι η πλευρά του δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα της δικογραφίας, επισημαίνοντας πως «είναι νωρίς ακόμη» και πως ο πελάτης του αρνείται τη δικογραφία σε πρώτη φάση. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν «σοβαρό επιχειρηματία με 30 χρόνια εμπειρίας», ο οποίος θα δώσει απαντήσεις ενώπιον της ανακρίτριας.
Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην κατοχή του, όπως αμφορείς, μεγάλος αριθμός έργων τέχνης που ελέγχονται για γνησιότητα και ποσό περίπου 190.000 ευρώ σε μετρητά, ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για στοιχεία που μπορούν να δικαιολογηθούν στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας του κατηγορουμένου.
«Το τι είναι νόμιμο ή πλαστό θα το κρίνει η πραγματογνωμοσύνη», σημείωσε, προσθέτοντας πως η υπεράσπιση θα τοποθετηθεί αναλυτικά κατά την ανακριτική διαδικασία.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες, ξεκαθάρισε ότι ο Γιώργος Τσαγκαράκης αρνείται πλήρως τα αδικήματα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της υπόθεσης, δηλώνοντας πως «θεωρώ δεδομένο ότι η εξέλιξη θα είναι ευνοϊκή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δεύτερος συνήγορος, Βαγγέλης Γκιουγκής, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος δραστηριοποιείται στον χώρο επί 17 χρόνια χωρίς καμία καταδίκη ή σχετική μήνυση. Όπως είπε, η υπεράσπιση εκτιμά ότι «θα λάμψει η αλήθεια» και ότι οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι, μετά την πλήρη μελέτη της δικογραφίας, θα παρουσιαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενώπιον της ανακρίτριας, προκειμένου να αποδειχθεί, όπως υποστηρίζουν, ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν τελέσει κανένα ποινικό αδίκημα.


