Ελλάδα
Διεκόπη για την 1η Απριλίου η δίκη των Τεμπών: «Ντροπή» φώναζαν οι συγγενείς
Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με εμφανή την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων, ολοκληρώθηκε στις 13:30 η πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη.
Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη, καθώς παρευρέθηκαν συγγενείς των 57 θυμάτων, τραυματίες, δικηγόροι τόσο της υπεράσπισης όσο και της κατηγορίας, μάρτυρες, δημοσιογράφοι και πολίτες που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Από την αρχή της συνεδρίασης, συγγενείς και νομικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν ενστάσεις για την καταλληλότητα του χώρου, επικαλούμενοι ζητήματα ασφάλειας.
Η ένταση που επικράτησε οδήγησε την πρόεδρο του δικαστηρίου σε τέσσερις διακοπές, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Στόχος ήταν να προχωρήσει η διαδικασία με τη νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης, ωστόσο, λόγω των έντονων αντιδράσεων για το θέμα της αίθουσας, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έτσι, η συνεδρίαση διακόπηκε και ορίστηκε νέα ημερομηνία για την 1η Απριλίου.
Διαβάστε πώς κατέγραψε το iEidiseis την πρώτη ημέρα της δίκης:
LIVE
Έφτασε η ώρα της δίκης - Αυξημένα αστυνομικά μέτρα στο συγκρότημα «Γαιόπολις»
Τουλάχιστον εννέα «κλούβες» των ΜΑΤ βρίσκονται από τις επτά το πρωί στο συγκρότημα «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου στις 9:00 θα ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη.
Στις 8 άνοιξαν οι πόρτες για τη δίκη, μπήκαν πρώτα οι συγγενείς των θυμάτων

Ενστάσεις από τους δικηγόρους για την αίθουσα
Με ναυλωμένα λεωφορεία στην πολύκροτη δίκη φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
«Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε σήμερα από τη Λάρισα». Αυτά είναι τα λόγια του Νίκου Τσακλίδη, ξαδέρφου της αδικοχαμένης Αγάπης και μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Train που αυτή την ώρα ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη για την μεγάλη δίκη, με ένα από τα λεωφορεία που ναυλώθηκαν, με προορισμό τη Λάρισα.
Τουλάχιστον πέντε λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη κατά τις επτά το πρωί, με προορισμό το συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαιόπολις-πρώην ΤΕΙ), που έχει «μεταμορφωθεί» σε δικαστική αίθουσα.
Στα καθίσματα κάθονται άνθρωποι κάθε ηλικίας. Φοιτητές, εργαζόμενοι, ακόμη και συνταξιούχοι. Πολλοί, άγνωστοι μεταξύ τους, που σήμερα τους ενώνει κάτι κοινό: η ανάγκη να είναι παρόντες. Να ενώσουν τη φωνή τους με τους συγγενείς των θυμάτων και να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τα 57 θύματα και τις οικογενειές τους.
Καρυστιανού: «Δεν υπάρχει η πρόθεση να βγει η αλήθεια στο φως και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι»
Οι 36 κατηγορούμενοι της δίκης
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας θα βρεθούν 36 κατηγορούμενοι, με τους 33 εξ αυτών να παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για στελέχη οργανισμών από όλο το φάσμα λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου όπως ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ, με τα αδικήματα να είναι το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους, η οποία πράξη είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια απο υπόχρεο κατα συρροή, της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατα συρροή και της παράβασης καθήκοντος.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι πρώην πρόεδροι και διοικητικά στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΡΑΣ και της Hellenic Train, υπάλληλοι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.
Συνολικά οι μάρτυρες ξεπερνούν τους 350, με τουλάχιστον 230 όπως συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, Δικηγορικούς Συλλόγους και Σωματεία να παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας.
«Θα σε σκίσω με τα χέρια μου. Δεν θα σε σώσει αυτός. Αλήτη».
Επίθεση σε βάρος του κατηγορούμενου πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα, που βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα, από συγγενείς.
Μόλις μπήκε στην αίθουσα συγγενής του φώναξε: «Θα σε σκίσω με τα χέρια μου. Δεν θα σε σώσει αυτός. Αλήτη».
Η δήλωση του Πλακιά
Κατάμεστη η αίθουσα που διεξάγεται η δίκη
Με συγγενείς θυμάτων, δικηγόρους και δημοσιογράφους γεμίζει η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.


Ασλανίδης: «Θέλουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων – Μετά από 3 χρόνια κανείς δεν είναι φυλακή»
Ο Παύλος Ασλανίδης, πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων, έκανε τις πρώτες του δηλώσεις, θέτοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων των οικογενειών και εκφράζοντας σοβαρά παράπονα για τις ελλείψεις στη δικαστική διαδικασία.
Ο κ. Ασλανίδης προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί αίτημα, μέσω του δικηγόρου του κ. Μαντζουράνη, ώστε να επιτραπεί η τηλεοπτική και φωτογραφική κάλυψη της δίκης, παρά τις αρχικές απαγορεύσεις. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα σε όσα, κατά την άποψή του, λείπουν από το εδώλιο:
«Αυτή η δίκη ξεκινάει πολύ καθυστερημένα και με ανθρώπους που έπρεπε να είναι εδώ κατηγορούμενοι, όπως ο Καραμανλής, ο άνθρωπος που έλεγε για ντροπή για τα συστήματα ασφαλείας ότι δήθεν υπήρχαν. Σκότωσε τους ανθρώπους μας».
Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κατηγορητήριο για τη Hellenic Train σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και ότι απουσιάζουν αναφορές για τα 28 απανθρακωμένα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική έκρηξη, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι απαντήσεις για τα αιτήματα εκταφής και τις χημικές εξετάσεις στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του συλλόγου υπογράμμισε τη συγκλονιστική στήριξη του κόσμου, καθώς αναμένονται εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα στη Λάρισα, κάτι που χαρακτήρισε ως την «κινητήριο δύναμη» των συγγενών.
«Δικαίωση θα ήταν να γυρίζανε τα παιδιά πίσω. Εμείς θέλουμε την τιμωρία των ενόχων, την παραδειγματική. Είναι θλιβερό ότι μετά από τρία χρόνια δεν είναι ακόμα κανένας φυλακισμένος. Κυκλοφορούν ελεύθεροι πολλοί από αυτούς που είναι εγκληματίες».
Ανέβηκε η Έδρα στη Δικαστήριο
Ανέβηκε η Έδρα στο Δικαστήριο. Η πρόεδρος υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετάδοση, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Διέκοψε για να απομακρυνθούν οι φωτογράφοι.
Καρυστιανού: «Γιατί σας φοβίζει η δημοσιότητα;»
Μετά την απόφαση της Έδρας να διακόψει για 10 λεπτά προκειμένου να φύγουν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες από την αίθουσα η Καρυστιανού φώναξε προς την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων: «Γιατί σας φοβίζει η δημοσιότητα;»
Διαδηλωτές βάφουν με μπογιά τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών απέναντι από τον χώρο διεξαγωγής της δίκης στη Λάρισα
Ομάδα φοιτητών που συμμετέχει στην κινητοποίηση έναντι του κτιρίου που φιλοξενεί τη δίκη για τα Τέμπη, ζωγραφίζει με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων στο έδαφος.
Τέμπη: Εικόνες μέσα από την ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα
Ξεκινάει εκ νέου η συνεδρίαση - Ένταση με Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για το τεχνικό πρόβλημα, καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόδωνα. «Είναι πρωτόγνωρα όλα αυτά», είπε.
Με το «καλημέρα» υπήρξε αντιπαράθεσημεταξύ της Προέδρου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η Πρόεδρος ανέφερε: «Θα αρχίσουμε, επειδή η αίθουσα είναι ενιαία, θα παρακαλέσω να αρχίσουμε από τις νομιμοποιήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων».
Σε αυτό το σημείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε, λέγοντας: «Και τι είναι επιβίβαση σε αεροπλάνο να μπαίνουμε σιγά σιγά;»
Και η δικηγόρος Μαρία Γρατσία στο δικαστήριο

Ρούτσι: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη, είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον
Ο Πάνος Ρούτσι, εξερχόμενος από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της διακοπής, περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό, τονίζοντας ότι η δίκη ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
«Μέσα δεν πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη με αυτές τις προδιαγραφές που έχουν φτιάξει. Είμαστε πάνω ο ένας στον άλλον, στοιβαγμένοι», δήλωσε φανερά αγανακτισμένος. Σύμφωνα με τον κ. Ρούτσι, τα τεχνικά προβλήματα είναι συνεχή: «Τα μικρόφωνα δεν λειτουργούν, τα φώτα αναβοσβήνουν. Οι δικηγόροι δεν ακούγονται, η Πρόεδρος μιλάει και κανένας δεν την ακούει».
Ο ίδιος άφησε αιχμές για τη διαχείριση των πόρων που διατέθηκαν για τη διαμόρφωση του χώρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δώσανε ένα 1,6 εκατ.ευρώ για αυτό το πράγμα και ούτε οι μισοί δεν χωράνε». Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για την παρουσία των κατηγορούμενων απάντησε: «Δεν τους βλέπουμε. Δεν φαίνεται τίποτα. Είμαστε στοιβαγμένοι, το καταλαβαίνετε; Δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα ακόμα».
Σφοδρές αντιδράσεις για τη δικαστική αίθουσα
Ο Θόδωρος Μαντάς, εκπρόσωπος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων δήλωσε: «Ερχόμαστε σήμερα κι αφού ακούγαμε για αίθουσα 600 τετραγωνικών μέτρων, βρισκόμαστε σε αυτή την άκρως υποτιμητική αίθουσα για όλους. Κάποιοι αυτή τη δίκη τη θεωρούν διεκπεραιωτική και όχι ουσιαστική. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε συνθήκες υποβάθμισης της δίκης».
Διαμαρτυρία έξω από τη δικαστική αίθουσα

Πρόεδρος: «Εμένα μου είπαν θα δικάσετε εδώ»
Η Πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι δική της αρμοδιότητα η αίθουσα.
«Εμένα μου είπαν θα δικάσετε εδώ», ανέφερε.


