Ελλάδα

Βορίζια: Πώς δρούσαν οι «νταήδες» της Κρήτης – Οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο «νόμος της σιωπής»

Η ακτινογραφία της οργάνωσης - Υπό καθεστώς τρόμου, πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρική τους περιουσία.
ΒΟΡΙΖΙΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Στις δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Κρήτη, αμέσως μετά το ξέσπασμα της βεντέτας στα Βορίζια, παραπέμπουν αστυνομικές πηγές σχολιάζοντας τη σημερινή επιχείρηση για το ξήλωμα εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε εκβιασμούς, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς και εικονικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο υπουργός είχε αναφέρει τότε ότι «δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο οι νταήδες στην Κρήτη», ενώ χαρακτηριστική ήταν και η φράση του ότι «εγκληματικές ομάδες αναμετρώνται για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωοκλοπές, ποιος θα πάρει περισσότερα χωράφια αυθαίρετα και ποιος θα εκβιάσει για να αρπάξει επιδοτήσεις».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι οι δηλώσεις μόνο τυχαίες δεν ήταν. Και αυτό διότι αποτυπώνονται στα στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί για την εγκληματική οργάνωση που ξηλώθηκε στην Κρήτη με τρεις συλλήψεις και ταυτοποιήσεις περισσότερων ατόμων.

Δεκάδες ήταν οι κάτοικοι της Κρήτης που φέρονται, κατά την ΕΛ.ΑΣ., να ζούσαν σε καθεστώς τρόμου. Και αυτό διότι υπήρχαν σε βάρος τους απειλές, ενώ όποιος τολμούσε να μιλήσει δεχόταν αντίποινα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρική τους περιουσία.

Απάτη μαμούθ με επιδοτήσεις €586.000 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη δικογραφία που σχημάτισε το ελληνικό FBI γίνεται λόγος για καταστροφές σε καλλιέργειες πολιτών ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ τα θύματα είναι δεκάδες από το 2021 μέχρι σήμερα. «Πρωταγωνιστές» ένας θείος και τα δύο ανίψια του, για τα οποία κατά πληροφορίες είχε ενημερωθεί ο υπουργός εδώ και πολλούς μήνες. Η συγκεκριμένη οικογένεια είχε χαρτογραφηθεί ως μία από αυτές που ήθελαν να «διαφεντεύουν» τον τόπο τους πάση θυσία και με κάθε… τίμημα.

Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από ψευδείς δηλώσεις χωραφιών για την είσπραξη επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα γίνεται λόγος για είσπραξη 586.000 ευρώ από το 2021 έως το 2025.

Παράλληλα έχουν γίνει άλλες τρεις συλλήψεις που αφορούν το αδίκημα της ζωοκλοπής. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια ορεινών περιοχών ακόμα και σε ποιμνιοστάσια. Σημειώνεται ότι υπήρξε δυσκολία στη λήψη καταθέσεων από τα θύματα, καθώς επικρατούσε καθεστώς φόβου για αντίποινα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υπονοούμενα Π. Μαρινάκη για στήριξη από Ρωσία στο νέο «κόμμα Καρυστιανού»
MasterChef 10 spoiler 18/5: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» - Η πιο δύσκολη δοκιμασία αποχώρησης
MasterChef 10 spoiler 18/5: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» - Η πιο δύσκολη δοκιμασία αποχώρησης Chevron Right