Ελλάδα

Χρυσοχοΐδης για δημοσιογράφους – πορείες: Θα μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν

Διευκρινίσεις Χρυσοχοΐδη για την δημοσιογραφική κάλυψη των συγκεντρώσεων. Τι είπε μιλώντας στο Mega.

Στο ερώτημα και κυρίως στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι στις πορείες και στις συγκεντρώσεις «η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ειδικότερα μιλώντας στο Mega, σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές που τους έδειραν, τους ξυλοκόπησαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος» και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ζήτημα περιορισμού των δημοσιογράφων. Ένα ζήτημα υπάρχει. Σε περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων και κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να είναι σε ένα σημείο φυλασσόμενο από την αστυνομία. Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα» και κατέληξε λέγοντας πως «είναι κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις».

Αναφορικά στις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και την κατάχρηση εξουσίας από άνδρες της αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση. Για πρώτη φορά με δικό μας νόμο με πειθαρχικό δίκαιο πρωτοπόρο όλες οι καταγγελίες πηγαίνει όχι στην αστυνομία αλλά στον συνήγορο του πολίτη.

Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιστατικό να βγάζω συμπεράσματα. Ολη αυτή η βία που ασκήθηκε γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση η αστυνομία, γιατί οι διαδηλωτές έκαναν αυτή την επίθεση. Αυτά τα περιστατικά θα πάνε στον συνήγορο του πολίτη, όλοι θα καταθέσουν υπάρχουν εικόνες».

«Η αντιπολίτευση που πολέμησε τον νόμο για το άσυλο, δέχεται πια ότι μπορεί να μπει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν μια γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια.

Όλα αυτά [που αιτούνται τα πανεπιστήμια] είναι πολύ καλά αλλά δεν έχουν σχέση με το σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις. Σε καμια χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ. Έχει βγει κανείς από όσους διαμαρτύρονται να καταδικάσει όσα γίνονται τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο ρόλος της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, μιας ομάδας άοπλης…

Αν υπάρξει ζήτημα παράνομης πράξης θα συλλαμβάνεται κάποιος προσάγεται και πάει στον εισαγγελέα, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Ο ρόλος μας είναι η αποτροπή… Σας προτείνω να με καλέσετε σε έναν χρόνο από σήμερα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο πια, όλοι αυτοί είναι θρασύδειλοι κι έχουν το αίσθημα της ατιμωρισίας.

«Όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω και θα συλληφθεί», υπογράμμισε σχετικά με τον καταδικασθέντα Χρήστο Παπά.

Ενώ τέλος, αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε: «Υπάρχει υπέρμετρη αντίδραση για ένα θέμα πολύ μικρό. Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή. Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θελουν να έρθουν στην Αθήνα γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση».

(Με πληροφορίες από Μega)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Πελόζι: Σύντομα στη Γερουσία το κατηγορητήριο για τη δίκη Τραμπ
Chevron Right