Αυλαία για την πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24» την Παρασκευή, η οποία φιλοξενείται στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως τώρα αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ επί ευρωπαϊκού εδάφους και διεξήχθη στην Ελλάδα. Σε αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 100 αεροσκάφη από την πλειοψηφία των χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αεροσκαφών που πέταξαν στο FIR Αθηνών, ήταν F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία. Πορτογαλία και Ρουμανία.
Η εν λόγω άσκηση χαρακτηρίζει υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της.
Στην Ανδραβίδα για την πολυεθνική άσκηση ο Ν. Δένδιας
Την πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ramstein Flag 2024» παρακολούθησε την Παρασκευή (11/10) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
«Μία συμμαχική άσκηση με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών καθώς και 12 αεροσκαφών υποστήριξης από 13 χώρες, τα οποία επιχειρούν από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας», αναφέρει ο υπουργός με ανάρτηση στο Χ.
«Η επιλογή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει την γεωστρατηγική της αξία», προσθέτει ο υπουργός στην ανάρτησή του.
Σε δεύτερη ανάρτηση στα social media, που συνοδεύεται με φωτογραφία του ίδιου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά από ένα πολεμικό αεροσκάφος Rafale και ένα πολεμικό αεροσκάφος F-35, ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Μπροστά στο παρόν των Rafale και το εγγύς μέλλον των F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».
Γιατί ακύρωσε τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση η Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι εκτός της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Ramstein Flag 24» βρέθηκε η Τουρκίαεκτός της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Ramstein Flag 24» βρέθηκε η Τουρκία, λόγω της επιμονής της Άγκυρας να μην καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά της αεροσκάφη που θα πετούσαν σε χώρο δικαιοδοσίας του FIR Aθηνών.
Εδώ και καιρό, οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την τακτική αμφισβήτησης του FΙR Αθηνών, ανέφεραν ότι η υποβολή σχεδίων πτήσης στην ελληνική πλευρά δεν είναι απαραίτητη δεδομένου ότι τα αεροσκάφη της θα πετούσαν σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο.
Όμως, οι αιτιάσεις τους δεν έγιναν δεκτές από την Αθήνα και βέβαια δεν υιοθετήθηκαν από τις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες που κατέθεσαν κανονικά τα σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους αεροσκάφη.
Ανάλογο ζήτημα είχε προκύψει και τον Μάιο του 2022 όταν η Ελλάδα διοργάνωσε στον Άραξο την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση «Tiger Meet» με την Τουρκία να είναι απούσα.
Η άσκηση στην Ανδραβίδα ανέδειξε το «έμφραγμα» στην Τουρκική Αεροπορία
Μια άλλη εξήγηση, εντελώς διαφορετική από την επίσημη δικαιολογία για την απουσία της Τουρκίας από την άσκηση στην Ανδραβίδα, ανέδειξε στο iEidiseis.gr ο Δήμος Βερύκιος.
Αυτήν τη δίνουν στελέχη της Lockheed Martin που κατασκευάζει τα F-16. Η εταιρία ανά πάσα στιγμή μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής έχει ακριβή εικόνα του στοκ ανταλλακτικών και υλικών υποστήριξης των F-16 και στις 25 χώρες που διαθέτουν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η εικόνα περιγράφεται ως δραματική καθώς έχει ξεμείνει από ανταλλακτικά για τα F-16 λόγω του εμπάργκο που κήρυξε το Κογκρέσο εξαιτίας της εμμονής Ερντογάν να παραλάβει και να ενεργοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σήμερα σε τόσο δραματικό σημείο που παραμένουν καθηλωμένα τα F-16, αφού δεν υπάρχουν βασικά υλικά για τη συντήρησή τους.
Σύμφωνα με Αμερικανούς που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση στις αποθήκες υλικών υποστήριξης των F-16 της Τουρκίας, αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τουρκικά μαχητικά (F-16) αφενός δεν συμμετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση και αφετέρου έχουν σταματήσει να πετάνε στο Αιγαίο και να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο με την ίδια συχνότητα όπως τα προηγούμενα χρόνια.