Ελλάδα

Καιρός: Έρχεται το πρώτο 40άρι την Κυριακή – Πότε υποχωρεί η ζέστη

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως το Σαββατοκύριακο προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου – Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο».
παραλία, μπάνιο, καλοκαίρι
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε τροχιά νέου θερμού κύματος εισέρχεται η χώρα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά τις επόμενες ημέρες και την κορύφωση της ζέστης να αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό, η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Κυριακή 19 Ιουλίου, όταν ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και σε κλειστές πεδινές περιοχές.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, καθώς η απουσία της θαλάσσιας επίδρασης ευνοεί την εντονότερη συσσώρευση θερμότητας. Στις πόλεις, μάλιστα, η αίσθηση της ζέστης ενδέχεται να είναι ακόμη πιο έντονη λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Πώς θα κάνουμε διακοπές: Έρχονται τα πρώτα 40άρια – «Ενδείξεις» για τον καιρό του Αυγούστου 2026

Αίθριος καιρός με τοπικές μπόρες

Ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες. Μοναδική εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει η Παρασκευή, όταν δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες στα ορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, κυρίως σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι περιορισμένα και δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη γενικότερη εικόνα του καιρού, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.

Ποιες περιοχές θα γλιτώσουν τα 40άρια

Το θερμό κύμα δεν θα επηρεάσει με την ίδια ένταση ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Στις συγκεκριμένες περιοχές ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου, με τη θαλάσσια αύρα και το υψόμετρο να λειτουργούν ως φυσικό «φρένο» στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Η σταδιακή υποχώρηση της ζέστης αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο αισθητή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φωτιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς τα Βασιλικά