Συναγερμός σήμανε, το απόγευμα της Κυριακής (26/7), για φωτιά στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε χαμηλή βλάστηση στην Πυλαία, κοντά σε κατοικίες. Ευτυχώς, όσο περνούσε η ώρα, η ένταση του μετώπου μειωνόταν χάρη και στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως αναφέρει το voria.gr, και τελικά οριοθετήθηκε.
Ακόμα, λίγο μετά τις 17:00, μέσω του 112 απεστάλη μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Μουσικό Σχολείο Πυλαίας, καλώντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την Πυλαία.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή #Πυλαία της Περιφερειακής Ενότητας #Θεσσαλονίκης
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #μουσικό_σχολείο #Πυλαίας απομακρυνθείτε προς #Πυλαία
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/epZaj71grH@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) 26 Ιουλίου 2026
Επισημαίνεται ότι η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε άμεσα και απέστειλε πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 στις 16:58. Οι Αρχές κάλεσαν όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες προστασίας, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στο σημείο για την αντιμετώπιση του συμβάντος.
Μάλιστα, στο σημείο επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 20 οχήματα, με τρεις πεζοπόρες ομάδες ΕΜΟΔΕ, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποίησαν τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή #Πυλαία της Περιφερειακής Ενότητας #Θεσσαλονίκης
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) 26 Ιουλίου 2026
Μάχη των κατοίκων για να σώσουν τις περιουσίες τους
Οι στιγμές που καταγράφηκαν στην περιοχή, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένες, καθώς η φωτιά έκαιγε κοντά σε οικιστική ζώνη.
Έτσι, όπως αναφέρει το thesspost.gr, οι κάτοικοι της Πυλαίας ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες δίπλα στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ακόμη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιστρατεύτηκαν, γεμίζοντας κουβάδες με νερό και βρέχοντας τα οικόπεδα και τις περιφράξεις των σπιτιών τους, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Φυσικά, στην περιοχή βρέθηκε και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, για να ενημερωθεί.

Βίντεο από τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη


