Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στις Σέρρες από το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (7/8/26), στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης – Δράμας, κοντά στην Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης. Μία 43χρονη γυναίκα και ο 21χρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές.
Ο πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων Παναγιώτης Σταμίρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε τα στοιχεία από το βίντεο της μοιραίας σύγκρουσης, εκτιμώντας ότι το τροχαίο δεν προκλήθηκε αποκλειστικά από την ταχύτητα και σημειώνει ότι κάτι φαίνεται να έχει αποσπάσει την προσοχή του οδηγού με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.
«Το όχημα εκτρέπεται αρκετά μακριά από το σημείο του ατυχήματος και εκεί που εκτρέπεται δείχνει ότι δεν το εκτρέπει η ταχύτητα. Ίσως κάποια απόσπαση προσοχής, ίσως μίλησε στο κινητό ή κάτι άλλο. Η αυξημένη ταχύτητα επηρεάζει στο πότε θα προλάβει να επαναφέρει το αυτοκίνητο και αν τον εκτρέπει επειδή πέρασε την κρίσιμη ταχύτητα της στροφής. Από τη στιγμή που αρχίζει και φεύγει από το ρεύμα του και μπαίνει στο άλλο ρεύμα, δεν κάνει καμία προσπάθεια να επαναφέρει αλλά την κάνει αρκετή ώρα μετά που έχει παραμείνει στο άλλο ρεύμα. Για αυτό λέω ότι ίσως να υπάρχει μία απόσπαση προσοχής ή η απειρία ενός οδηγού να μην αξιολόγησε σωστά την κατάσταση και να μην αντέδρασε έγκαιρα» ανέφερε ο κ. Σταμίρης.
«Η ταχύτητα του μοιραίου οχήματος ήταν σίγουρα αυξημένη. Πιστεύω ότι ήταν πάνω από το όριο. Όταν λέμε η κρίσιμη ταχύτητα της στροφής, εννοούμε ότι ένα όχημα όταν κινείται έχει ένα όριο. Αν περάσει αυτό το όριο πάνω σε μια στροφή, τον εκτρέπει. Με βάση αυτό που βλέπω στο βίντεο αλλά και τη μαρτυρία του (άλλου) οδηγού που λέει ότι πήγαινε με 70 – 80 χιλιόμετρα και φαίνεται στο βίντεο να κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα από το αυτοκίνητο (των θυμάτων) εκτιμώ ότι ήταν παραπάνω τα χιλιόμετρα από τα 70 – 80», πρόσθεσε.
«Από τη στιγμή που το όχημα φεύγει προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας, πριν ακόμα μπει, εκεί ο οδηγός θα μπορούσε αν είχε τεταμένη την προσοχή του να αρχίσει να επαναφέρει. Εμείς όμως βλέπουμε ότι μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, κινείται για κάποια μέτρα στο αντίθετο ρεύμα και μετά από αυτό αρχίζει να επαναφέρει. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή άργησε να αντιληφθεί τι είχε συμβεί ή λόγω απειρίας δε μπορούσε να αξιολογήσει την κατάσταση» κατέληξε.
Σέρρες: «Δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα» – H μαρτυρία του οδηγού φορτηγού για τη μετωπική σύγκρουση
Ο οδηγός του φορτηγού μίλησε στην ΕΡΤ και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές λίγο πριν από τη μετωπική σύγκρουση, τονίζοντας ότι προσπάθησε να αποφύγει το δυστύχημα, χωρίς όμως να τα καταφέρει.
«Ξεκίνησα από τη Θεσσαλονίκη με το φορτηγάκι της εταιρείας για να πάω στο Νοσοκομείο της Δράμας για να ξεφορτώσω προϊόντα. Ξαφνικά είδα ένα αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μου. Προσπάθησα να κινηθώ αριστερά για να γλιτώσω, όμως δεν υπήρχε χρόνος για αντίδραση», ανέφερε.
Ο οδηγός εξήγησε ότι το χτύπημα ήταν εξαιρετικά σφοδρό, ενώ δήλωσε σοκαρισμένος από όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του. «Ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα που δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Δεν έχω λόγια», είπε χαρακτηριστικά.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε και ο ίδιος. Όπως είπε, οι γιατροί διαπίστωσαν μικρό κάταγμα στο στέρνο, καθώς και ελαφρύ τραυματισμό στο χέρι. «Με το τράνταγμα και τη δύναμη της πρόσκρουσης χτύπησα στο στήθος. Ο γιατρός μού είπε ότι έχω ένα μικρό κάταγμα στο στέρνο, αλλά θα επουλωθεί μόνο του», σημείωσε.
Περιγράφοντας τη μοιραία στιγμή, ο οδηγός ανέφερε ότι αντιλήφθηκε το όχημα να χάνει τον έλεγχο και να κατευθύνεται προς το μέρος του. «Μόλις είδα να φεύγει το τιμόνι από τον οδηγό, δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα. Το μόνο που κατάφερα ήταν να στρίψω αριστερά και να πατήσω φρένο, αλλά το αυτοκίνητο έπεσε πάνω μου. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις», τόνισε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι αισθάνεται τυχερός που επέζησε από τη σφοδρή σύγκρουση, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για τον χαμό των δύο ανθρώπων. «Δόξα τω Θεώ, ήμουν πολύ τυχερός εκείνη τη στιγμή. Όμως αυτό που συνέβη είναι μια τραγωδία που δεν μπορείς να ξεχάσεις», κατέληξε.


