Την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τις καταστροφές πουπροκάλεσε η φωτιά στη Σαλαμίνα δίνουν οι έλεγχοι των μηχανικών στο Αιάντειο.
Οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν και συνολικά εξετάστηκαν 22 κτήρια. Πέντε από αυτά κρίθηκαν «κόκκινα», καθώς έχουν υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές, δέκα χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» κατηγορία και επτά χαρακτηρίστηκαν «πράσινα».
Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων είναι σπίτια. Από τις 16 κατοικίες που εξετάστηκαν, τρεις χαρακτηρίστηκαν κόκκινες, έξι κίτρινες και επτά πράσινες.
Ζημιές διαπιστώθηκαν επίσης σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν κίτρινοι. Οι μηχανικοί έλεγξαν ακόμη τρία κτίσματα άλλων χρήσεων, όπως αποθήκες και στάβλους, με δύο από αυτά να κρίνονται κόκκινα και ένα κίτρινο.
Αντίθετα, από τη διαδικασία δεν προέκυψε πληγέν κτήριο που να αφορά ναό ή δημόσια υποδομή.
427 έλεγχοι μετά τις πρόσφατες καταστροφές
Η κινητοποίηση των υπηρεσιών δεν περιορίζεται στη Σαλαμίνα. Την τελευταία εβδομάδα τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποίησαν 427 αυτοψίες σε περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές.
Το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων έγινε στη Δυτική Αττική. Σε Μάνδρα-Ειδυλλία και Μέγαρα πραγματοποιήθηκαν 293 αυτοψίες, από τις οποίες προέκυψαν 111 κόκκινα, 89 κίτρινα και 93 πράσινα κτίρια.
Στο Ρέθυμνο οι έλεγχοι έφτασαν τους 70, με 25 κτήρια να χαρακτηρίζονται κόκκινα, 14 κίτρινα και 31 πράσινα.
Ακολούθησαν η Αχαΐα με 19 αυτοψίες, η Φωκίδα με 17 και η Αργολίδα και η Βοιωτία με 14 αντίστοιχα.
Στον συνολικό απολογισμό, από τα 427 κτίρια που πέρασαν από έλεγχο, τα 151 κατατάχθηκαν στην κόκκινη κατηγορία, τα 145 στην κίτρινη και τα 131 στην πράσινη.
Έγιναν παράλληλα 311 επανέλεγχοι αποκλειστικά σε κατοικίες. Σε αυτή τη διαδικασία 116 σπίτια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, 85 κίτρινα και 110 πράσινα.
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στη Μάνη
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των αυτοψιών στην Ανατολική Μάνη μετά την πλημμύρα της 15ης Αυγούστου.
Στο Οίτυλο έχουν πραγματοποιηθεί 27 έλεγχοι. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κόκκινο κτήριο, ενώ έχουν καταγραφεί 12 πράσινα και οκτώ κίτρινα.
Στους επαγγελματικούς χώρους, πέντε κτίρια κρίθηκαν πράσινα και ένα κίτρινο. Στην πράσινη κατηγορία εντάχθηκαν επίσης ένα δημόσιο κτίριο και ένα κτίσμα άλλης χρήσης.
Τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ θα παραμείνουν στην περιοχή και την Τετάρτη, ώστε να συνεχιστεί η καταγραφή.
Αυτοψίες και στην Κασσάνδρα μετά τη φωτιά
Στη Χαλκιδική μεταβαίνει την Τετάρτη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη.
Η επίσκεψη συνδέεται με τη φωτιά της 13ης Αυγούστου στην Κασσάνδρα και την αποτίμηση των συνεπειών της.
Οι πρώτοι έλεγχοι στην Κασσάνδρεια έχουν φτάσει τους εννέα. Επτά κτήρια χαρακτηρίστηκαν κίτρινα και δύο πράσινα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κόκκινο.
Στο δημαρχείο Κασσάνδρας θα ακολουθήσει σύσκεψη με την τοπική αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους φορέων. Αντικείμενο θα είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά τη φωτιά, η ολοκλήρωση των ελέγχων και οι επόμενες κινήσεις για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών.


