«Σκληρή» κριτική ασκούν στην κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά και την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, κ. Αφροδίτης Ρέτζιου, να παράσχει εξηγήσεις για προ μηνών κινητοποίηση των υγειονομικών.
Η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε σήμερα «την κλήση σε απολογία της προέδρου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε Ρέτζιου Αφροδίτης για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις για παράβαση των άρθρων για “απείθεια” και “παρακώλυση συγκοινωνιών” σε συνδυασμό με τον νόμο για τις “Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις”», σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό».
Η Ομοσπονδία εκτιμά, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση κλιμακώνει τις διώξεις ενάντια στους υγειονομικούς, εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό για να κουκουλώσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες», επισημαίνοντας πως η κλήση της κ. Ρέτζιου από την ΕΛ.ΑΣ. έρχεται «μετά την εισαγγελική δίωξη ενάντια στην πρόεδρο της ΕΝΙΘ, τις πειθαρχικές διώξεις εκπροσώπων υγειονομικών σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, την εκδικητική μετακίνηση και μεθοδευόμενη απόλυση του προέδρου του σωματείου του “Άγιος Σάββας”, την πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας της Παθολογικής στο Ρέθυμνο» καθώς και την «την κλήση σε απολογία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ», την περασμένη εβδομάδα.
Διευκρινίζει, δε, πως «η κλήση αφορά στη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 24/9 στο Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της 24ώρης πανελλαδικής απεργίας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, με αίτημα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σολιάζοντας πως δεν κρατούνται «ούτε τα προσχήματα» μιας και που «στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν η ίδια η αστυνομία που ρύθμιζε την κυκλοφορία. Για ποια παρακώλυση συγκοινωνιών γίνεται λόγος;».
«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε αμέτοχοι το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος μας. Όσους νόμους και αν ψηφίσουν, όσους κατασταλτικούς μηχανισμούς και αν επιστρατεύσουν δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν!», καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ένωσε τη φωνή του με την ΟΕΝΓΕ, καταγγέλλοντας «τους υπευθύνους για την κλήση για προκαταρκτική εξέταση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, για κινητοποίηση που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Υγείας για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των πολιτών», αναφέροντας, επίσης, πως η υπόθεση «δεν αφορά μόνο την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ (όπου αντίστοιχα ο Πρόεδρος κατηγορείται για απείθεια), αλλά τα σωματεία γενικότερα και τις συνδικαλιστικές διώξεις».
«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει κλίμα εκφοβισμού και διώξεων απειλώντας να τυλίξει “σε μια κόλλα χαρτί” εργαζόμενους και νέους που αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα αν και γνωρίζει πως οι αγώνες δεν πρόκειται να σταματήσουν με νομοθετήματα και απειλές για διώξεις. Η ΕΙΝΑΠ δε θα επιτρέψει να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική χωρίς αντίσταση, απειλώντας συνδικαλιστές με διώξεις με βάση το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη πρώτης γραμμής με την πανδημία!», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση των γιατρών ΕΣΥ Αθήνας – Πειραιά.