Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το πότε θα λήξει η πανδημία ή πότε ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός, αλλά και το πώς θα είναι η «επόμενη ημέρα» για τον κόσμο.
Τις θέσεις του και τις εκτιμήσεις του για αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει, διατύπωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συγκρίνοντας μάλιστα την πανδημία του κορονοϊού με αυτήν της χολέρας.
Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης κρούει το «καμπανάκι» σε όσους νομίζουν ότι η «ενδημικότητα» σημαίνει ότι λήγει η πανδημία.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι.
Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.
Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα. Επειδή στον “αναπτυγμένο κόσμο” δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.
Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει έξι πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους.»
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
https://www.facebook.com/gkikas.magiorkinis/posts/10158290363351856