BREAKING NEWS

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Σε απομόνωση 15 άτομα του στενού κύκλου της 38χρονης

Μία γυναίκα 38 ετών είναι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Η γυναίκα είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Σε απομόνωση 15 άτομα του στενού κύκλου της 38χρονης
iEidiseis

iEidiseis

17:50 - 26/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 18:20 - 26/02/2020

15 άτομα από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της 38χρονης που αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κανένα από τα παραπάνω άτομα δεν φέρει συμπτώματα ύποπτα για τον COVIS-19.

Ωστόσο, θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζει την αναζήτηση όσων άλλων ατόμων ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με την ασθενή.

Το προφίλ της 38χρονης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 38χρονη είναι καλά στην υγεία της, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα του ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς στην Κεντρική Μακεδονία.

Πληροφορίες του Τ/Σ «Mega», μάλιστα, αναφέρουν ότι η γυναίκα είναι επιχειρηματίας και έχει ασχοληθεί με τα κοινά της Θεσσαλονίκης. Το Σαββατοκύριακο, η 38χρονη είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, προκειμένου να δώσει το «παρών» στην έκθεση μόδας της πόλης.

Η ίδια, φέρεται να επέστρεψε την Κυριακή (23/2) στη Θεσσαλονίκη, με πτήση της «Ryanair».

Τη Δευτέρα, ανέπτυξε ορισμένα ήπια συμπτώματα και μετέβη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο ΑΧΕΠΑ.

«Η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων γιατρών στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Η νόσος παραμένει μία ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών» δήλωσε, νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Τι να πράξουν όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία

Στη συνέχεια, έσπευσε να διευκρινίσει τι πρέπει να πράξουν όσοι έχουν προσφάτως ταξιδέψει σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, η οποία αποτελεί την περιοχή της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα.

κρουσματα ιτα

«Τις επόμενες μέρες άνθρωποι που έρχονται από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους, ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νεκρών στη γειτονική χώρα (σ.σ. Ιταλία) ανέρχεται ήδη σε 12, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 350.

Πώς να προστατευτείτε από τον κορονοϊό

Καθώς το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σχετικά με τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε 8 βασικές οδηγίες για τον κορονοϊό, καθώς και ενημερωτικά βίντεο.

{https://youtu.be/85QGYLHw4Lo}

Αναλυτικά το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Επίσης:

  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1232631815720120321}

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων