Κορονοϊός στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Τι να προσέξετε στα αεροδρόμια

Ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα που μπορεί να αγγίξετε σε ένα αεροδρόμιο και σε ποια σημεία μπορεί να υπάρχει ο κορονοϊός και άλλα βακτήρια; Τι να προσέχετε την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε και οι συστάσεις ΕΟΔΥ.
Κορονοϊός στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Τι να προσέξετε στα αεροδρόμια
iEidiseis

iEidiseis

21:21 - 28/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 14:56 - 13/01/2021

Την ώρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας - στη Θεσσαλονίκη - έγινε γνωστό πως η 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ επέστρεψε στην Ελλάδα με πτήση από το Μιλάνο.

Ακολούθως, προκλήθηκε εύλογη, λοιπόν, ανησυχία για τους κανόνες ασφαλείας των αεροδρομίων και, κυρίως, για τα σημεία που είναι τα πιο «επικίνδυνα» για να εκτεθεί κανείς σε ιό.

Καλό είναι να γνωρίζει κανείς, επισημαίνει η ίδια ιστοσελίδα, πως το πιο βρώμικο αντικείμενο που θα μπορούσε να αγγίξει σε ένα αεροδρόμιο είναι η οθόνη του self check-in, καθώς μια «μέση» τέτοια οθόνη check-in έχει πάνω από 250,000 μονάδες αποικιών μικροβίων ανά τετραγωνική ίντσα. Αυτό αντιστοιχεί σε 1.500 περισσότερα μικρόβια από εκείνα που υπάρχουν στο κάθισμα της λεκάνης της τουαλέτας του σπιτιού μας.

Επίσης, το 50% των δίσκων όπου τοποθετούμε τα πράγματά μας για να περάσουν από τις ακτίνες στο αεροδρόμιο θα μπορούσαν να «κρύβουν» ρινοϊό και κορονοϊό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να προσέχουμε πού καθόμαστε και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής σχετικά με όσα αγγίζουμε, ιδίως σε περιόδους όπου ενεργοποιούνται έκτακτα μέτρα από τις Αρχές με σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στην πτήση

Το αεροδρόμιο, όμως, δεν είναι το μοναδικό μέρος που εξαπλώνονται τα μικρόβια.

Μέτρα

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ωστόσο, έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μέσου από το ΕΟΔΥ στο αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου έχουν δοθεί οδηγίες να γίνεται θερμομέτρηση και γενικός έλεγχος σε επιβάτες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά του κορονοϊού κατά την διάρκεια των πτήσεων ή έχουν ενημερώσει αυτοβούλως το πλήρωμα ότι έχουν παρουσιάσει πυρετό την ημέρα της αναχώρησής τους, ανεξαρτήτως αν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα και σε περιοχές της Ασίας, με καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις διεξάγεται και δεύτερος έλεγχος στον χώρο του ιατρείου του αεροδρομίου από ειδικό προσωπικό του αεροϋγειονομείου, μαζί με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ υπό την παρουσία και τον γιατρού του αεροδρομίου.

Συνδρομή υπάρχει και από επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, εφόσον υπάρξει αυξημένη πιθανότητα επιβάτη με τα συμπτώματα του κορονοϊού καθώς θεωρείται αυτομάτως ως πιθανό κρούσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, δεν πραγματοποιούνται απ' ευθείας πτήσεις από την Κίνα προς την Αθήνα.

Οδηγίες για ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες (27 Φεβρουαρίου 2020), «κρούσματα του κορονοϊό αναφέρθηκαν στις ακόλουθες χώρες: Ταϊλάνδη (40), Ταϊβάν (32), Βιετνάμ (16), Σιγκαπούρη (93), Μαλαισία (22), Ιαπωνία (186)/ Ιαπωνία κρουαζιερόπλοιο (705), Νότια Κορέα (1595), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Καμπότζη (1), Ινδία (3), Φιλιππίνες (3), Μακάο (10), Hong Kong (91), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13), Ισραήλ (2), Λίβανος (2), Ιράν (139), Ιράκ (5), Πακιστάν (2), Αφγανιστάν (1), Ομάν (4), Μπαχρέιν (33), Κουβέιτ (26), Ρωσία (2), Γαλλία (17), Γερμανία (21), Φιλανδία (2), Ιταλία (400), Ισπανία (12), Ηνωμένο Βασίλειο (13), Αυστρία (2), Κροατία (2), Σουηδία (2), Βέλγιο (1), Δανία (1), Γεωργία (1), Ελλάδα (1), Νορβηγία (1), Ρουμανία (1), Ελβετία (1), Βόρεια Μακεδονία (1), ΗΠΑ (59), Καναδά (12), Βραζιλία (1), Αυστραλία (23), Αίγυπτος (1), Αλγερία (1).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου».

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός «ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, – https://www.ecdc.europa.eu/en/areas-presumed-community-transmission-2019-ncov– αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054)».

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, «οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων