Κορονοϊός στην Πάτρα: Με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο το 9ο κρούσμα

Το ένατο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας είναι γεγονός. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Πάτρας. Για εξέταση κλήθηκαν αρκετοί και από τους συνταξιδιώτες του.
Κορονοϊός στην Πάτρα: Με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο το 9ο κρούσμα
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
iEidiseis

iEidiseis

16:42 - 04/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 18:59 - 04/03/2020

Στο νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύεται το ένατο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο βαρύ περιστατικό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ωστόσο, οι γιατροί κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία. Παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού την Κυριακή (1/3). Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας απ' όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας. Στο πλαίσιο του ελέγχου για τον κορονοϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και παρακολουθείται εκ τότε.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, και το Υπουργείο Υγείας, σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Αυτό είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα που ανακοινώνεται επισήμως από το υπουργείο Υγείας σήμερα, Τετάρτη 4 Μαρτίου, μετά από το όγδοο (μέχρι εκείνη τη στιγμή) το οποίο ανακοινώθηκε το πρωί και αφορά επίσης Έλληνα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Νέα ενημέρωση από το υπουργείο

Αναλυτικά, η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα ακόλουθα για το τελευταίο κρούσμα του κορονοΙού στη χώρα μας:

«Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».

Καραντίνα για εργαζόμενους

Σημειώνεται πως συνολικά 15 εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς φέρονται να ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο άνδρα που αποτελεί το ένατο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, ο οποίος μίλησε στον Τ/Σ «Μega», η διοίκηση αποφάσισε να θέσει σε κατ’ οίκον απομόνωση τους 15 εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη για προληπτικούς λόγους, και, όπως είπε, εντάσσεται στο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς

Καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 φτάνουν πλέον τα εννέα στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τα νοσοκομεία αναφοράς που ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά.

Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

  • ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
  • ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»
  • ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης
  • ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας
  • ΓΝ Λαμίας
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου
  • ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνο για την παρακολούθηση του κοροναϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές της και θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων