BREAKING NEWS

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τα νέα έκτακτα μέτρα

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση μετά το ένατο κρούσμα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας. Η δήλωση του καθηγητή Σ. Τσιόδρα.
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τα νέα έκτακτα μέτρα
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
iEidiseis

iEidiseis

20:59 - 04/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 00:07 - 05/03/2020

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου καθώς και άλλα μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να εξεταστεί η λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων, μετά και από την επιβεβαίωση ένατου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας ακολούθως, αφορούν τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Αποφασίστηκε, για αύριο Πέμπτη 5 Μαρτίου και μεθαύριο, Παρασκευή,

  • η αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων
  • η αναστολή μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων και μουσείων

Επαναξιολόγηση των μέτρων σε δύο ημέρες

Η σχετική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έχει ως εξής:

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

Ο Δήμος Πύργου έκλεισε ήδη τα σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί πως σε προληπτικές απολυμάνσεις των σχολείων προχωρούν δήμοι σε όλη τη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και για το λόγο αυτό πολλά σχολεία θα μείνουν κλειστά Πέμπτη και Παρασκεύη, ενώ οι απολυμάνσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα είχε ήδη ανακοινωθεί από πλευράς Δήμου Πύργου πως αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο κλείνουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα ώστε να γίνουν οι απολυμάνσεις (διαβάστε ΕΔΩ).

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος τάχθηκε υπέρ των σχετικών προληπτικών μέτρων.

Με σοβαρή πνευμονία ο 66χρονος

Η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα ακόλουθα αναφορικά με το τελευταίο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, το οποίο και θεωρείται ως το πρώτο «βαρύ» περιστατικό:

«Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».

Καραντίνα για εργαζόμενους

Σημειώνεται πως συνολικά 15 εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς φέρονται να ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο άνδρα που αποτελεί το ένατο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, ο οποίος μίλησε στον Τ/Σ «Μega», η διοίκηση αποφάσισε να θέσει σε κατ’ οίκον απομόνωση τους 15 εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη για προληπτικούς λόγους, και, όπως είπε, εντάσσεται στο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων