Κορονοϊός: Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ⎯ Ο ορισμός του κρούσματος

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε νέες οδηγίες για τον νέο κορονοϊό ενώ διευκρινίζει και πότε μια επαφή με ασθενή θεωρείται επίφοβη.
Κορονοϊός: Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ⎯ Ο ορισμός του κρούσματος
Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr/EUROKINISSI
iEidiseis

iEidiseis

22:23 - 06/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 23:43 - 06/03/2020

Σε νέες οδηγίες για τον κορονοϊό, και με βάση τα τελευταία δεδομένα, προχώρησε ο ΕΟΔΥ, δίνοντας παράλληλα χρήσιμους ορισμούς σχετικά με τα κρούσματα.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός συνέταξε τους σχετικούς ορισμούς με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Επομένως, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Οι ορισμοί αφορούν τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ.

{https://twitter.com/eody_gr/status/1235602813201387520}

Ύποπτο κρούσμα:

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ1, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής2 με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

  • Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα:

Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2:

  1. Αδιευκρίνιστο, ή
  2. Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Επιβεβαιωμένο κρούσμα:

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Σημείωση:

1 Επικαιροποιημένος κατάλογος του ΕΟΔΥ, διαθέσιμος στο σύνδεσμο: https://eody.gov.gr/sars-cov-2-epireazomenes-perioxes/

2 Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

45 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στο μεταξύ, η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαία, καθώς μέσα σε μόλις μία ημέρα τα κρούσματα από 31 αυξήθηκαν σε 45.

Το πιο πρόσφατο εντοπίστηκε στη Δάφνη, όπως ενημέρωσε ο δήμος της περιοχής. Πρόκειται για την κηδεμόνα μαθητή που φοιτά στο 9ο δημοτικό σχολείο, το οποίο αποφάσισε να κλείσει προσωρινά μέχρι να γίνει η απολύμανσή του, κάτι που είχε ζητήσει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας για Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο.

Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Αναστέλλονται οι εκδρομές σε όλες τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας.
  • Οι αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στις τρεις πληττόμενες περιοχές.
  • Στις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και μετά τις 13 Μαρτίου.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων