Άδεια ειδικού σκοπού: Τι πρέπει να ξέρετε

Τι θα ισχύσει για τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς λόγω του κορονοϊού.
Άδεια ειδικού σκοπού: Τι πρέπει να ξέρετε
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
iEidiseis

iEidiseis

20:48 - 11/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 22:29 - 11/03/2020

Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς θα προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ) την οποία προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει ευρύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος, ωστόσο το κλείσιμο των σχολέιων της χώρας έφερε σε πρώτο πλάνο το ζήτημα που ανακύπτει για πολλούς εργαζόμενους γονείς οι οποίοι ανησυχούν από την Τετάρτη, οπότε και ανακοινώθηκε το «λουκέτο» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα λόγω κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι «μπαίνει ένα θέμα σε σχέση με την κανονική άδεια γιατί έτσι όπως φαίνεται, στις 10 μέρες τώρα που θα είναι κλειστά τα σχολεία, δύο μέρες ουσιαστικά θα παρθούν από την κανονική άδεια. Οι εργαζόμενοι γονείς την κανονική άδεια τη χρησιμοποιούν για να κρατήσουν τα παιδιά και το καλοκαίρι».

«Ο προβληματισμός μας είναι στο γεγονός ότι μην προσπαθήσουμε να λύσουμε τώρα τα πρόβλημα - που πολύ καλά κάνουμε και όλοι θα συμβάλουμε σε αυτό. Η θέση μας σαν ομοσπονδία γονέων ήταν καθολικά άδεια ειδικού τύπου, ώστε να μην προσμετράται στην κανονική άδεια, για όλους τους εργαζομένους. Γιατί μετά θα μετατεθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Τι θα ισχύει με τη γονική άδεια για τα κλειστά σχολεία

Η άδεια ειδικού σκοπού, λοιπόν, έρχεται να «απαντήσει» στους προβληματισμούς αυτούς.

  • Θα είναι επιπρόσθετη της κανονικής άδειας και θα μπορεί να τη λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.
  • Για κάθε 4 ημέρες άδειας, οι 3 ημέρες θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η 1 ημέρα θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
  • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύπτει το 1/3 των αποδοχών του.
  • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των αποδοχών.
  • Δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και οι δύο γονείς ταυτόχρονα.
  • Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Τα υπόλοιπα νέα μέτρα

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως.
  • Για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, δημιουργείται η δυνατότητα εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ακόμη, μέσω της ΠΝΠ ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται νέες δαπάνες για προσλήψεις (δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση για τις προσλήψεις υγειονομικών).

Τέλος, όσον αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης ρευστότητας της οικονομίας, ο κ. Πέτσας διαμήνυσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα για τη λήψη μέτρων μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το επικείμενο Eurogroup.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων