Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι;

Πληθαίνουν οι πληροφορίες πως το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στους δικαιούχους το... καλοκαίρι.
Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι;
Eurokinissi
iEidiseis

iEidiseis

22:50 - 19/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 23:18 - 19/03/2020

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαίωσε στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης πως το Δώρο Πάσχα θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο αναπάντητο παρέμεινε το πότε θα δοθεί.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Δώρο «θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται», αλλά «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία».

Της αναφοράς αυτής προηγήθηκε, εξάλλου, η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα νωρίτερα το πρωί. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η αναστολή της πληρωμής του Δώρου Πάσχα «αξιολογείται», λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει εισηγήσεις προκειμένου η πληρωμή του Δώρου να καταβληθεί σε άλλο χρόνο. Η σχετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το σενάριο αυτό.

Η διάταξη αυτή θα άρει, πιθανότατα, τις ποινικές κυρώσεις μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου, προκειμένου να μειωθεί η «πίεση» σε επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο με εντολή της πολιτείας ή και σε εκείνες που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά λόγω του Covid-19.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι - όπως είπε - «δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Αντιδράσεις

Στον απόηχο του θέματος που «άνοιξε» ο Χρ. Σταϊκούρας έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ένα «γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία» και όχι «ασπιρίνες», καθώς και «απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα».

«Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι "αξιολογείται" η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι "αξιολογείται" και ο ίδιος», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης τόνισε δε πως «οι εργαζόμενοι υφίστανται όλες τις συνέπειες αυτής της κρίσης του κορονοϊού» και ότι «κάθε σκέψη για περικοπές δικαιωμάτων τους, πρέπει να εγκαταλειφθεί. Το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά».

«Αποδεικνύεται ότι οι χθεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας», τονίζει το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων