Παύλος Μαργαρίτης

Παύλος Μαργαρίτης

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται στον «Άγιο Σάββα», με τα τμήματα του νοσοκομείου να κλέίνουν το ένα μετά το άλλο, η διοίκηση στρέφεται κατά των εργαζομένων, επιχειρώντας να τους φορτώσει την ευθύνη της διασποράς του ιού, λέει στο iEidiseis ο πρόεδρος των εργαζομένων. Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25.

O καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας Θεοκλής Ζαούτης μεταφέρει στο iEidiseis την εκτίμηση πως παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά «σημάδια» ελέγχου της επιδημίας, οι συζητήσεις για την άρση του lockdown είναι πρώιμες. Η προσωπική του άποψη είναι πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν κατά προτεραιότητα, όμως όλα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, όπως λέει.

Την αναγκαιότητα πληρέστερης καταγραφής της επιδημίας στην Ελλάδα υπογραμμίζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iEidiseis, μιλωντας για την τρέχουσα εικόνα της κρίσης στη χώρα αλλά και για την «επόμενη» μέρα. Τι λέει για το lockdown, τα κριτήρια άρσης των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό και το εμβόλιο.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία στην Αθήνα να βιώσουν καταστάσεις όπως αυτές που ζει η Θεσσαλονίκη, εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας Covid-19 του Ευαγγελισμού Γιάννης Καλομενίδης. Τι λέει στο iEidiseis για το lockdown και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ανοιχτή την κοινωνία».

Η μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν είναι σε καμία περίπτωση τέτοια που να επιτρέπει αισιόδοξες εκτιμήσεις για ένα «άνοιγμα» της πόλης σε σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζουν στο iEidiseis εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η χθεσινή εφημερία στην πόλη καθόλου δε διέφερε από την «ασφυκτική» εικόνα των προηγούμενων ημερών. «Θα χρειαστεί αρκετός καιρός» για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των κλινών, όπως επισημαίνουν.

Την «ελπίδα» η σημερινή αύξηση στα κρούσματα να οφείλεται στη μείωση των τεστ το Σαββατοκύριακο εξέφρασε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης σε δήλωσή του στο iEidiseis, τονίζοντας πως η εικόνα της επιδημίας θα είναι «ανησυχητική» αν δεν ακολουθήσει η σημαντική μείωση τους τα προσεχή 24ωρα.

Η πνευμονολόγος-εντατικολόγος του «Σωτηρία» Σοφία Πουρίκη μεταφέρει μία ιδιαίτερα θετική είδηση από το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, μιλώντας στο iEidiseis, που «δείχνει» στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της «εκρητκικής» κατάστασης στις ΜΕΘ. Παράλληλα, όμως, στέλνει ένα μήνυμα εγρήγορσης, καθώς η «μάχη» με τον κορονοϊό δεν έχει ακόμη τελειώσει, όπως μας λέει, ενώ περιλαμβάνει περισσότερες απώλειες νέων ανθρώπων, συγκριτικά με το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Τι δικές του προτάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown καταθέτει ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο iEidiseis για την τρέχουσα πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως και για τον έλεγχο της επιδημίας, χάρη στα εμβόλια κατά της Covid-19. Πώς εκτιμά ο κορυφαίος επιστήμονας ότι θα κινηθούν κρούσματα και νεκροί το προσεχές διάστημα και τι λέει για το «τρίτο κύμα».

Λιγότερο του αναγκαίου είναι το προσωπικό που καλείται να περιθάλψει τους δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό στο «Σωτηρία», σύμφωνα με όσα δήλωσε η διευθύντρια της 10ης κλινικής Covid του μεγάλου νοσοκομείου αναφοράς της Αθήνας, μιλώντας στο iEidiseis. Όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος κ. Μανταίου, «στην κλινική μας εφημερεύουμε ένας - ένας» καθώς δεν υπάρχει δεύτερος γιατρός, ενώ η καθημερινότητα δυσκολεύει από τις ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη, όπως το θερμόμετρο!

Υψηλός αριθμό κρουσμάτων κατεγράφη εκ νέου σήμερα στη Λάρισα, την ώρα που οι Covid-ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν πληρότητα 100%. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες τα δημοτικά σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά, λέει στο iEidiseis ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης (ΙΣΛ) Κ. Γιαννακόπουλος.

Σελίδα 1 από 154

NEWSROOM

Όλες οι Ειδήσεις