Πολιτική

Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων συνδέθηκε με Μολδαβία και Ουκρανία

Το άτυπο δείπνο επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Βαλκάνιους.

Πικρή γεύση πρέπει να άφησε το δείπνο στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων με όσα συζητήθηκαν και το τελικό κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το άτυπο δείπνο που στήθηκε εν μια νυκτί και είχε ως αποτέλεσμα την μάζωξη των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Αλβανία, τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ από την περιοχή χωρίς την Σλοβενία, τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τους Προέδρους Μολδαβίας και Ουκρανίας, επεφύλαξε εκπλήξεις δυσάρεστες για τους Βαλκάνιους.

Η διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες Δυτικών Βαλκανίων, φαίνεται να μπαίνει σε ένα νέο πλαίσιο, καθώς σύμφωνα με την κοινή δήλωση συνδέεται η πορεία τους με τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, Ουκρανία και Μολδαβία.

Στην έκτη παράγραφο της κοινής δήλωσης αναφέρεται επί λέξη ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, που γειτνιάζουν γεωγραφικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό οι περιοχές αυτές να αγκαλιαστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Μολδαβία είναι πάρα πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που λίγο ή πολύ οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλησιάσει, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών για ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Για την Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν ανοίξει εδώ και καιρό κάποια ενταξιακά κεφάλαια, ενώ Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, αναμένονταν να ανοίξουν τα πρώτα τους κεφάλαια τον Δεκέμβριο του 2023. Το τι θα γίνει τώρα μένει να φανεί αν και δεν είναι βέβαιο καθώς υπάρχει κι άλλο ένα σημείο στην κοινή δήλωση, που ίσως φέρει αλλαγές.

Στην έβδομη παράγραφο, αναφέρει η δήλωση: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια αναζωογονημένη και επαναπροσανατολισμένη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία θα είναι απτή και αξιόπιστη, χωρίς παρακάμψεις στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί».

Δηλαδή πάμε για μια νέα διαδικασία διεύρυνσης μετά τις αλλαγές που απαίτησε και πέτυχε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που μόλις πριν τρία χρόνια θεσμοθετήθηκε;

Αν συμβεί αυτό σημαίνει ή ότι όλα πάνε πίσω ή ότι θα υπάρχουν εκπτώσεις στη διαδικασία ένταξης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ΕΕ.

Επίσης υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία που θα έχει σίγουρα αντιρρήσεις για την Ουκρανία, ενώ επιθυμεί την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Σέρβου Προέδρου που αναρωτήθηκε γιατί δεν κλήθηκε η Ουγγαρία στο άτυπο δείπνο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις αντιδράσεις από τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων ως προς το τι διημείφθη στο άτυπο δείπνο. Όμως σίγουρα θα έχει ενδιαφέρων τις επόμενες ώρες το τι θα δει τη δημοσιότητα.

Πάντως ως άτυπο το δείπνο, παρότι εκδόθηκε κοινή δήλωση δεν παράγει αποτελέσματα καθώς είναι μια ανεπίσημη συνάντηση, περισσότερο επικοινωνιακού περιεχομένου, ή και μια προσπάθεια να μετρηθούν θέσεις και αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων.

Ίσως και μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι στον Ουκρανό Πρόεδρο που βλέπει ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αργεί πολύ ενώ ούτε η ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν δεν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.   

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η (άκρο) Δεξιά του Θεού επιστρέφει: Συλλαλητήρια για τις ταυτότητες - με πολιτικούς στόχους στην ούγια
Με ομοτράπεζη την Παπαδοπούλου το δείπνο στο Μαξίμου
Chevron Right