Η κυβέρνηση έχει κάνει συστάσεις να «σβήνουμε» τα φώτα για οικονομία στο ρεύμα, όχι τα Χριστούγεννα και όλη η εορταστική περίοδος μόνο «σκοτεινή» δεν είναι. Η κατανάλωση ενέργειας ανεβαίνει στα ύψη τον Δεκέμβριο, αφού στολισμοί, μαγείρεμα, οικογενειακά τραπέζια και θερμοσίφωνες είναι όλα στο «φουλ» και «τρώνε» αρκετές κιλοβατώρες.
Δείτε ενδεικτικά παρακάτω πόσο θα σας κοστίσουν οι εορτασμοί στον λογαριασμό που θα έρθει, ενώ μπορείτε να υπολογίσετε και το πραγματικό κόστος σε ευρώ, είτε ημερησίως, είτε μηνιαίως.
Πόσο καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
Πολύ δύσκολα θα δει κανείς σπίτι χωρίς χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Είτε στο δέντρο, είτε απλά ως διακοσμητικά μέσα στον χώρο, σπίτια και επιχειρήσεις στολίζονται και φωτίζονται όπως αρμόζει το πνεύμα των εορτών. Ωστόσο, ειδικά φέτος με την ενεργειακή κρίση, είναι το μεγάλο «αγκάθι» στον προϋπολογισμό.
Οι περισσότεροι, αν δεν έχουν ήδη, σπεύδουν να προμηθευτούν λαμπιόνια Led που καίνε λιγότερο. Ο υπολογισμός πάντως είναι ιδιαίτερα απλός:
Κάθε κουτί με λαμπιόνια έχει πάνω τα Watt. Για παράδειγμα, 500 Watt. Εάν διαιρέσετε το 1.000 προκύπτουν τα κιλοβάτ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 κιλοβάτ. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε το 0,5 (τα κιλοβάτ) με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια (π.χ. 10 ώρες την ημέρα) και έχουμε αποτέλεσμα 5. Πολλαπλασιάζετε στη συνέχεια το 5 με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας και το αποτέλεσμα που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση για να έχετε αναμμένα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.
Φούρνος: Στο top των ενεργοβόρων συσκευών
Ο φούρνος κοστίζει περίπου το 15% από τον συνολικό λογαριασμό ρεύματος, και ειδικά τις γιορτές με τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια και τις ετοιμασίες, αναμένεται να «χτυπήσει» κόκκινο.
Είναι δεύτερη πιο ενεργοβόρα συσκευή στο σπίτι, μετά το κλιματιστικό. Στο σπίτι μας οι συσκευές που «καίνε» το περισσότερο ρεύμα είναι:
- τα κλιματιστικά
- η κουζίνα και τα ηλεκτρικά μάτια
- το ψυγείο / ο καταψύκτης
- το πιστολάκι
- ο αφυγραντήρας
- το πλυντήριο ρούχων / το στεγνωτήριο
- οι θερμάστρες / το αερόθερμο
- ο θερμοσίφωνας
- ο βραστήρας
- οι συσκευές σε αναμονή όπως τηλεόραση, φορτιστές, κλπ.
Θέρμανση με ρεύμα: Πόσο κοστίζουν οι επιλογές σας
Και εάν δεν έχουμε άλλο τρόπο θέρμανσης, και αποφασίσουμε να ανάψουμε κλιματιστικά και άλλες ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση, τότε θα χρεωθούμε ως εξής:
- Ένα κλιματιστικό inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι, ίσως, η καλύτερη λύση αν ψάχνεις για συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τα απλά κλιματιστικά, αλλά αν τα χρησιμοποιείς αρκετά στη διάρκεια της μέρας, στο τέλος έχετε μέχρι και 30% λιγότερη κατανάλωση. Η κατανάλωση του ρεύματος εξαρτάται από το είδος της συσκευής (απλή, νέα ή inverter) και τα BTU. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12.000 BTU έχει ισχύ 3520W και καίει περίπου 1,83€ ανά ώρα.
- Η αντλία θερμότητας είναι η σύγχρονη εναλλακτική για κεντρική θέρμανση με ρεύμα. Έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και είναι φιλική για το περιβάλλον, εφόσον δεν εκπέμπει καυσαέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν ακόμα και 3 φορές μικρότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου. Βέβαια, για πολλούς μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης να είναι απαγορευτικό (κυμαίνεται από 4.000-10.000 ευρώ), αλλά σίγουρα θα κάνετε σύντομα απόσβεση. Αν, λοιπόν, μένεις σε περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα η πιο οικονομική λύση.
- Σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποκοπείτε από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά να μην πάνε «χαμένα» τα σώματα, τότε ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι η κατάλληλη επιλογή. Η εγκατάσταση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και παίρνει ρεύμα από το διαμέρισμά σου. Επειδή το νερό που χρησιμοποιεί το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης πρέπει να ζεσταίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο λέβητας καίει λιγότερο ρεύμα και έχει μεγαλύτερη απόδοση. Το μόνο επιβαρυντικό σε σχέση με τις απλές συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης είναι τα έξοδα της αρχικής επένδυσης.
- Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή είναι τα πάνελ υπέρυθρων. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος. Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.
- Αν θέλετε να ζεστάνετε μικρούς χώρους, τότε μία σόμπα αλογόνου - χαλαζία είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Οπότε ακόμα και με μία σόμπα κάνεις τη δουλειά σου σε πολλά δωμάτια. Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ). Μία σόμπα 1.000W καταναλώνει περίπου 0,519€ ανά ώρα.
Υπολογίστε πόσο ρεύμα θα κάψετε σε ευρώ κάθε μέρα
Η ΡΑΕ έχει «στήσει» μια διαδραστική ιστοσελίδα, το ElectricityCostCalculator.gr, στην οποία οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να υπολογίσουν εύκολα και με ακρίβεια ακριβώς τις κιλοβατώρες που καίνε οι ηλεκτρικές τους συσκευές. Στη συνέχεια, μπορούν να υπολογίσουν και το κόστος που «βαρύνει» η κάθε μία τον λογαριασμό του ρεύματος.
Πιο αναλυτικά:
Μόλις μπείτε στην ιστοσελίδα (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλα τα δωμάτια ενός σπιτιού. Πατώντας αρχικά πάνω στις συσκευές, εμφανίζονται συμβουλές περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.
Πηγαίνοντας παρακάτω, θα μπορέσετε να μάθετε πόσες κιλοβατώρες καίει κάθε συσκευή που έχετε στο σπίτι.
- Επιλέγετε Είδος Χρήσης / Συσκευής, αναγράφετε την ισχύ σε Watt, τον Χρόνο Λειτουργίας που είναι αναμμένη ανά ημέρα.
- Τα αποτελέσματα θα σας βγάλουν την ημερήσια κατανάλωση σε kWh, το κόστος / ημέρα σε ευρώ και στο τέλος τη μηνιαία κατανάλωσή σας.