Ενέργεια

Ένα «Ταμείο Ανάκαμψης» έχει ξοδέψει ήδη η Ευρώπη για ενεργειακή στήριξη – 700 δισ. ο λογαριασμός

Τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση έχουν ήδη κοστίσει για την Ευρώπη περίπου όσο και τα αντίστοιχα για την πανδημία του κορονοϊού.

Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός που πληρώνει η Ευρώπη για να εξασφαλίσει ενεργειακές προμήθειες και να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη δυσβάσταχτη ενεργειακή κρίση, με τις κυβερνήσεις να εντείνουν τα μέτρα στήριξής τους ενώ οι θερμοκρασίες υποχωρούν.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το think tank Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλες. Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση ύψους 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς του περασμένου μήνα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία προσθέτουν άλλα 105 δισ. ευρώ στον ήδη «βαρύ» λογαριασμό.

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα πλαφόν για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις βρίσκονται προ των πυλών, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» για την εποχή σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Maxar.

Το ύψος της δαπάνης για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση είναι σχεδόν αντίστοιχο με το πρόγραμμα της κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Το Bruegel κάνει εισήγηση προς την ΕΕ να δημιουργήσει ένα Ταμείο για την ενεργειακή κρίση, ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δημιουργηθείσας κατάστασης και να εξισορροπήσει τις πιθανές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εθνών.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, εκ των συντακτών της σχετικής έρευνας και προσθέτει: «Αυτό υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις βιομηχανίες τους από άλλες».

Η Γερμανία έχει διαθέσει τα περισσότερα (264,2 δισ. ευρώ), τόσο σε απόλυτο ποσό, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Αυτά προσθέτει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη της οικονομίας, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Η Ελλάδα (10,5 δισ.) βρίσκεται στην τέταρτη θέση του πίνακα, πίσω από Γερμανία, Μάλτα και Λιθουανία, σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο μπήκε για την ώρα στον… πάγο, καθώς οι χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν.

Ταυτόχρονα, οι χώρες αναζητούν συμφωνία και σε ό,τι αφορά στο πλαφόν που θα επιβάλλουν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που έχει στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σπύρος Πετρουλάκης: Ο συγγραφέας του «Σασμού» αποκαλύπτει – θα υπάρξει 3η σεζόν;
ERTFLIX: Υπερδιπλασιάζει την τηλεθέαση της ΕΡΤ – Η επιτυχία του σε αριθμούς
Chevron Right