Ενέργεια

Και η ΕΕ τον χαβά της: «Ολική» απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου

Το σχέδιο για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια - Μπλόκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου.
AP Photo, File

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει σύντομα σχέδιο για τον τερματισμό όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027.

Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με το Politico, βρίσκεται στον πυρήνα ενός σχεδίου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει νομοθεσία τον επόμενο μήνα για την απαγόρευση νέων συμβάσεων φυσικού αερίου με τη Ρωσία – μια απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2025 για τις βραχυπρόθεσμες αγορές και στο τέλος του 2027 για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Το σχέδιο θα στοχεύει ομοίως το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά με λιγότερο δεσμευτικά μέτρα και θα κυνηγήσει τις ρωσικές πυρηνικές προμήθειες, προτείνοντας επερχόμενα μέτρα και νόμους για την αποφυγή των ρωσικών εισαγωγών πυρηνικών καυσίμων και ουρανίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία – όχι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν κατά την παρουσίαση του σχεδίου. «Δεν θα επιτρέψουμε άλλο να εκβιάζονται τα κράτη μέλη μας, δεν θα βοηθήσουμε έμμεσα να γεμίσει το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου», συμπλήρωσε

Η κίνηση αυτή προετοιμάζει τους αξιωματούχους της ΕΕ για σύγκρουση με χώρες που δεν επιθυμούν να χάσουν τον εφοδιασμό με τις φθηνότερες ρωσικές εισαγωγές, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Ενώ η Επιτροπή μπορεί να προτείνει νόμους, πρέπει να περάσει από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις πρωτεύουσες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρόλα αυτά, το μπαράζ προτάσεων σηματοδοτεί τη δέσμευση των Βρυξελλών να εγκαταλείψουν τα καύσιμα της Μόσχας, ακόμη και όταν η όρεξη για αυστηρές κυρώσεις μειώνεται, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνονται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγείρει το φάσμα της αναβίωσης των επιχειρηματικών δεσμών με τη Μόσχα.

«Μπορούμε να τις υιοθετήσουμε χωρίς ομοφωνία», δήλωσε ο Γιόργκενσεν για τις επερχόμενες προτάσεις, όταν ρωτήθηκε για την Ουγγαρία. “Ελπίζω ότι όλοι θα προχωρήσουν, προφανώς, αλλά αν δεν το κάνουν, αυτό είναι επίσης εντάξει”.

Οριστικοποίηση του διαζυγίου με τις ενεργειακές δομές της Ρωσίας

Η στρατηγική αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια πολυετή εκστρατεία της ΕΕ για τον τερματισμό των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου το 2022. Αλλά αυτό δεν προχωρά, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να διατηρήσει το μομέντουμ ως έχει, με τις υψηλές τιμές της ενέργειας να πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη και ορισμένους πολιτικούς και επιχειρήσεις να ζητούν επιστροφή στις ρωσικές εισαγωγές.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Μόσχας μέσω αγωγών κατά περίπου τα δύο τρίτα και έχει απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές άνθρακα και πετρελαίου. Ωστόσο, το μπλοκ συνεχίζει να βασίζεται στη Μόσχα για τις προμήθειες ουρανίου και αγοράζει σημαντικές ποσότητες υπέρψυκτου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που φθάνουν μέσω πλοίου.

Πέρυσι, η ΕΕ εξακολουθούσε να στηρίζεται στη Ρωσία για το 19% των εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το κείμενο, ενώ αγόραζε 13 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από αγωγούς και 2.800 τόνους πυρηνικών καυσίμων από τη Μόσχα.

Μόνο το 2025, η ΕΕ αγόρασε 6 εκατομμύρια τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Centre for Research on Energy and Clean Air think tank).

Στο πλαίσιο του σχεδίου τους, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από τις επιχειρήσεις για να περιγράφουν λεπτομερώς ο όγκος και η διάρκεια των ρωσικών ενεργειακών συμβολαίων τους και θα ζητήσουν από τις χώρες να προσφέρουν σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών που συνδέονται με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης ένα υφιστάμενο σύστημα που αξιοποιεί την κοινή αγοραστική δύναμη του μπλοκ σε φυσικό αέριο για τη μείωση των τιμών.

Το σχέδιο της Επιτροπής υπόσχεται επίσης να «συνεχίσει τις συζητήσεις της με αξιόπιστους προμηθευτές», κυρίως των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Το σχέδιο της Τρίτης καθυστέρησε για εβδομάδες, καθώς οι συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για το LNG τραβούσαν σε μάκρος. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επεδίωκαν να κλείσουν ένα σύμφωνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από τη δημοσιοποίηση του ρωσικού ενεργειακού σχεδίου, ελπίζοντας να δείξουν ότι είχαν ήδη εξασφαλίσει αμερικανικές εναλλακτικές λύσεις.

Αλλά ο Γιόργκενσεν επέμεινε ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται μεταξύ τους: «Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουμε τώρα εξαιτίας κάποιου γεγονότος που συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε.

Το έγγραφο σημειώνει, ωστόσο, ότι 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία παγκοσμίως έως το 2027.

Η πυρηνική ενέργεια είναι κοντά

Το νέο σχέδιο στοχεύει επίσης στους παρατεταμένους πυρηνικούς δεσμούς του μπλοκ με τη Μόσχα, η οποία προμηθεύει το ένα πέμπτο του ακατέργαστου ουρανίου της ΕΕ και το 38% της ικανότητας εμπλουτισμού της. Πέντε χώρες – η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία – εξακολουθούν να βασίζονται σε αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής.

Για να σπάσει αυτή η εξάρτηση, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν τον επόμενο μήνα ένα νέο νομικό νομοσχέδιο που θα καταστήσει το εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Ρωσία «οικονομικά λιγότερο βιώσιμο» μέσω εμπορικών μέτρων, αναφέρει το σχέδιο, και θα περιορίσει ξεχωριστά τις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ του οργανισμού προμήθειας ουρανίου της ΕΕ και της Μόσχας.

Θα στοχεύσει επίσης να πατάξει τα παραθυράκια των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τον περιορισμό του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας – του μανιταριού στρατού της από γερασμένα πλοία με ελάχιστα γνωστές ασφάλειες. Η Επιτροπή δήλωσε ότι θέλει να συνάψει νέες συμφωνίες με χώρες που είναι νομικά υπεύθυνες για τα εν λόγω δεξαμενόπλοια, επιτρέποντάς τους να διεξάγουν «προεγκεκριμένες επιχειρήσεις επιβίβασης» στα πλοία αυτά.

Προς το παρόν, οι συστάσεις του σχεδίου είναι μη δεσμευτικές και οι προτάσεις του για μελλοντικές προτάσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ προτού συμφωνηθούν.

Και οποιαδήποτε απαγόρευση των εισαγωγών είναι πιθανό να συναντήσει σθεναρή αντίσταση, ιδίως από τις φιλικές προς τη Ρωσία κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα έχουν επανειλημμένα τορπιλίσει τις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων στους τομείς της Μόσχας στον τομέα της ατομικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενώ συνεχίζουν να βασίζονται στη Ρωσία για πάνω από το 80% του πετρελαίου τους και να αγοράζουν φυσικό αέριο μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού TurkStream από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση για πρώτη φορά την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Θεσσαλονίκη: Τρεις ανήλικες ξυλοκόπησαν 14χρονη βιντεοσκοπώντας την επίθεση Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Τρεις ανήλικες ξυλοκόπησαν 14χρονη βιντεοσκοπώντας την επίθεση
Λάρισα: Κυκλοφορούσε στον δρόμο γυμνός ακούγοντας… μουσική (βίντεο)
Λάρισα: Κυκλοφορούσε στον δρόμο γυμνός ακούγοντας… μουσική (βίντεο) Chevron Right