Σημαντικές εξελίξεις για τα τιμολόγια ρεύματος θα «τρέξουν» αυτή την εβδομάδα, με τους παρόχους να παρουσιάζουν στην ΡΑΑΕΥ τις προτάσεις τους για την αλλαγή του πλαισίου, για μία ακόμη φορά. Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση πάνω στις προτάσεις των παρόχων, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια στη λιανική του ρεύματος και τον ανταγωνισμό.
Το μεγαλύτερο πεδίο αντιπαράθεσης στον διάλογο αυτό, αναμένεται να είναι η «μονομερής κατάργηση των όρων της σύμβασης» μεταξύ παρόχου και καταναλωτή. Η ΡΑΑΕΥ ζητά να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του πελάτη, αλλά μόνο εάν συντρέχει σοβαρός λόγος. Η Αρχή θα πρέπει να ενημερώνεται για να αξιολογεί εάν οι λόγοι που συντρέχουν κρίνονται ως πράγματι σοβαροί. Οι πάροχοι, όμως, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το κομμάτι.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εισηγήθηκε μια τιμή ανά κιλοβατώρα για τα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή κατάργηση των διαφορετικών χρεώσεων ανά κλιμάκιο κατανάλωσης με την πρόταση επιβολής ρυθμιστικών μέτρων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρόταση αφορά τα σταθερά («μπλε»), κυμαινόμενο («κίτρινα») και τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια (όχι τα «πράσινα») ενώ εξαιρεί τις περιπτώσεις που ο καταναλωτής έχει «έξυπνο» μετρητή κατανάλωσης, που είναι επί του παρόντος η μειονότητα. Και αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, προκαλεί ωστόσο αντιδράσεις από την πλευρά των προμηθευτών.
Η παρέμβαση αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες οι χρεώσεις μεταβάλλονται ανά κλιμάκιο κατανάλωσης (μια τιμή «x» για τις πρώτες π.χ. 200 κιλοβατώρες το μήνα και μια υψηλότερη τιμή για τις επόμενες κιλοβατώρες ή για το σύνολο της κατανάλωσης όταν ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο).
Το σκεπτικό της Ρυθμιστικής Αρχής είναι ότι η χρέωση στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως «κράχτης» για την προσέλκυση πελατών. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο καταναλωτής δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα να ελέγχει αν η κατανάλωση πλησιάζει ή υπερβαίνει το όριο πάνω από το οποίο αλλάζει η χρέωση (εκτός αν ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένδειξη στο μετρητή). Τη δυνατότητα αυτή παρέχουν οι έξυπνοι μετρητές που μπορούν να στέλνουν ψηφιακά την ενημέρωση στον καταναλωτή, με την πρόσθετη προϋπόθεση όμως ότι θα αναπτυχθούν σχετικές εφαρμογές.
Όπως δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΕΥ για τον Κλάδο Ενέργειας, Δημήτρης Φούρλαρης:
«Στόχος της παρέμβασης είναι η διασφάλιση της ενημέρωσης των καταναλωτών με τρόπο άμεσο και κατανοητό. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διάλογο».
Από την πλευρά των προμηθευτών, ωστόσο, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας) Μίλτος Ασλάνογλου με την πρόταση αυτή περιορίζεται η ποικιλία των προσφερόμενων τιμολογίων προς τους καταναλωτές.
Πηγές της αγοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν ότι το σημαντικότερο ζήτημα, τόσο ως προς τις χρεώσεις όσο και για την πληρότητα της ενημέρωσης των καταναλωτών ανακύπτει κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις χρεώσεις των διαφορετικών κλιμακίων καθώς και στις περιπτώσεις των τιμολογίων που είναι μεικτά, δηλαδή σταθερά για κάποιες κιλοβατώρες και κυμαινόμενα για τις επόμενες.