Οι τιμές στο πετρέλαιο αυξήθηκαν τη Δευτέρα (23/6) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, λόγω των φόβων για την παγκόσμια προσφορά μετά τις κοινές στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το αργό μπρεντ σκαρφάλωσε για λίγο πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι κατά τις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας (23/6) πριν υποχωρήσει ελαφρώς και διαμορφωθεί στα 77,6 δολάρια.
Breaking: Oil prices surge after the US strikes Iran’s three main nuclear sites and threatens further attacks https://t.co/tjeL0LHQ3H
— Bloomberg (@business) June 22, 2025
Ακόμα και 100 δολάρια το βαρέλι στο πετρέλαιο
Η σημαντική άνοδος στις τιμές στο πετρέλαιο σημειώθηκε στον απόηχο των πρόσφατων ισραηλινών χτυπημάτων σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, το Σαββατοκύριακο (21-22/6), με στόχο τρεις εγκαταστάσεις του Ιράν.
Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη, καθώς το Ιράν μπορεί να διακόψει τις μεταφορές στο πετρέλαιο μέσω του Στενού του Ορμούζ. Έτσι, οι αναλυτές φοβούνται ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει δραματική άνοδο των τιμών του αργού και να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Οι εμπειρογνώμονες της Panmure Liberum εκτιμούν ότι το αργό πετρέλαιο τύπου Brent θα μπορούσε να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της πιθανής σοβαρής διατάραξης στις μεταφορές. Η εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο, εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ, θα μπορούσε να προκαλέσει και μια «σημαντική» αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τον Γιοακίμ Κλέμεντ της Panmure Liberum.
➤ Διαβάστε εδώ όλες τις σημερινές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
«Χειρότερο σοκ και από το 2022»
Το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να διακόψει περίπου το 1/5 των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου και το 1/5 των παγκόσμιων μεταφορών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Panmure. Ακόμα, ο Γιοακίμ Κλέμεντ δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη από το σοκ που παρατηρήθηκε το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
«Εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, αναμένουμε ένα μεγάλο στασιμοπληθωριστικό σοκ παρόμοιο με αυτό του 2022» δήλωσε ο Γιοακίμ Κλέμεντ και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση, μια διόρθωση 10% έως 20% φαίνεται πιθανή και θα μπορούσαμε να δούμε μια νέα αγορά εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί ξανά στις αρχές Ιουλίου».
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι αν το Στενό του Ορμούζ διαταραχθεί αλλά δεν κλείσει, τότε «το πληθωριστικό σοκ θα είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό για να εκτροχιάσει τις αγορές και τις οικονομίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης για πολύ καιρό». Επομένως, ο Γιοακίμ Κλέμεντ σημείωσε: «Σε αυτό το σενάριο, αναμένουμε μια αρχική διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών της τάξης του 5% έως 10%. Το αν αυτή η διόρθωση θα διαρκέσει περισσότερο και θα γίνει βαθύτερη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος τις επόμενες δύο εβδομάδες».