Ενέργεια

Συνάντηση Draghi – Μυτιληναίου: Ενεργειακές τιμές, Άμυνα και ο ευρωπαϊκός δρόμος για hard power

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Mario Draghi συζητούν στο συνέδριο του Economist για την ενεργειακή κρίση, την αμυντική στρατηγική της Ευρώπης και τη μετάβασή της από soft σε hard power.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Στο μεγάλο ζήτημα του ενεργειακού κόστους αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής της Metlen και πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη συζήτησή που είχε σήμερα με τον Mario Draghi, στο συνέδριο του Economist.

«Η Ευρώπη προσπαθεί να λύσει το θέμα της πράσινης μετάβασης πολύ γρήγορα και χωρίς σχέδιο και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο κ. Μυτιληναίος και εξήγησε.

«Οι τιμές είναι υψηλές, πληρώνουμε τρεις φορές πάνω το κόστος της ενέργειας και η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη που θα αυτονομηθεί η Ευρώπη από την τροφοδοσία του ρωσικού φυσικού αερίου, που συνεπάγεται υψηλότερες τιμές»,

Αντίστοιχα για την Κίνα, δήλωσε πως έχει πλεονέκτημα στην παραγωγή χάλυβα, ενώ χωρίς χάλυβα η Ευρώπη προσπαθεί να αναπτύξει την αμυντική της θωράκιση», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη έζησε τις τελευταίες δεκαετίες ως soft power, ενώ σήμερα έχουμε τρεις hard power, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Για να γίνει η Ευρώπη hard power χρειάζεται ένα μεταβατικό διάστημα 10-15 ετών. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ εξασφάλιζαν την άμυνά της, η Ρωσία της έδινε φθηνή ενέργεια και η Κίνα ήταν η μεγάλη αναδυόμενη αγορά που απορροφούσε τις εξαγωγές της».

«Η απανθρακοποίηση, για να προχωρήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας. Εμείς, τί ακριβώς θέλουμε» διερωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος, «να αναπτύξουμε αμυντική βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές ρύπων»;

«Κάποιοι συγκρίνουν την ΕΕ με τις ΗΠΑ» είπε ακόμα ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα, επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη, αύξησαν το έλλειμμά τους, αλλά έχουν το δολάριο και προχωρούν ανεξαρτήτως των ελλειμμάτων τους.

«Στην Ευρώπη, δεν δαπανήθηκαν αντίστοιχα χρήματα κι ως εκ τούτου έχουμε μείνει πίσω. Η Ενέργεια είναι ένα κορυφαίο θέμα», είπε ο κ. Μυτιληναίος και η Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα είναι ο μεγάλος χαμένος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η ενέργεια είναι πολιτικό ζήτημα, «πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο εχθρός μας, δεν έχουμε ηγέτες όπως ο Mario Draghi, για να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δασμών που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ, επίσης σημείωσε ότι είναι βασικά ένα πολιτικό θέμα κι ότι η Ευρώπη έχει μείνει εμβρόντητη από την απαίτηση των ΗΠΑ να αναλάβει το κόστος της άμυνάς της.

«Πληρώνουμε τρεις φορές πιο ακριβά την ενέργεια» είπε, «και η Κομισιόν είναι εξαιρετικά χαρούμενη γιατί είμαστε αυτόνομοι, αλλά δεν εξετάζει το κόστος αυτής της αυτονομίας», υπογράμμισε.

Κίνητρα για τον τομέα της Άμυνας

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της άμυνας, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν κίνητρα έτσι ώστε να υπάρξουν συνενώσεις και συνεργασίες μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών, έχοντας χαρακτηριστικά «χρειάζονται ισχυρά κίνητρα που να αναγκάζουν τις μεγάλες εταιρείες να συνεργαστούν με μικρότερες».

«Αν στο ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης,  εμπλακούν 3-4 χωρς τοτε δεν υπάρχει μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Πρόκειται για μια πρόταση την οποία επικρότησε ο Mario Draghi σημειώνοντας ότι χρειάζεται πρωτοβουλία που να φέρει κοντά τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης, όπως στο παρελθόν συνέβη με την Airbus.

Για την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Draghi υπογράμμισε ότι είναι υπέρμαχος της απανθρακοποίησης, τόσο για την προστασία του κλίματος, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε, ο μόνος τρόπος για να μη χάσει η Ευρώπη την αυτονομία της  είναι η πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «αν δεν φροντίσουμε τις τιμές της ενέργειας, η απανθρακοποίηση θα καθυστερήσει, οι βιομηχανίες χάλυβα δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν, είναι απολύτως απαραίτητο για την υλοποίηση του αμυντικού προγράμματος της Ευρώπης».

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας», είπε ο κ. Draghi και συμπλήρωσε ότι απαιτούνται επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, τις διασυνδέσεις, την αποθήκευση, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνει μετασχηματισμός της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη, δεν είναι δυνατό να τιμολογείται η πράσινη ενέργεια ή η ενέργεια από υδροηλεκτρικά που έχουν αποσβεστεί εδώ και χρόνια σε συνάρητηση με τις τιμές του φυσικού αερίου.

Όπως είπε, υπάρχουν συγκαλυμμένα συμφέροντα, αλλά έχει έρθει η ώρα να αλλάξει ο σχεδιασμός της αγοράς.

Κλείνοντας τη συνομιλία τους, ο κ. Draghi έδωσε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχει επιτύχει τα τελευταία δέκα χρόνια έχοντας ξεπεράσει την κρίση στην αντιμετώπιση της οποίας ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ο οποίος θα συνεχίσει να υφίσταται, όσο υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ολυμπία Οδός: Εγκαίνια για τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Πατρών
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Στόχος κυβερνοεπίθεσης κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Chevron Right