Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα του πολυήμερου καύσωνα. Όμως το κύμα ζέστης που σαρώνει τη χώρα δεν δοκιμάζει μόνο τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και το ενεργειακό σύστημα και τις αντοχές του.
Τα 45άρια οδηγούν μοιραία σε αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση και θέτουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τον κρατικό μηχανισμό και τον διαχειριστή του συστήματος ενέργειας ώστε να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ.
Οι εκτιμήσεις θέλουν φορτία που θα κυμανθούν από τα 10.500MW έως και τα 10.600 ΜW τις μεσημεριανές ώρες τις επόμενες μέρες. Αντίστοιχα το βράδυ τα φορτία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 9.400 GW το βράδυ, όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι μηδενική αλλά η ζήτηση για ρεύμα λόγω της χρήσης κλιματισμού είναι πολύ υψηλή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κορύφωση της ζήτησης αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η αυξημένη ζήτηση θα καλυφθεί από συμβατικές μονάδες (λιγνίτη και φυσικό αέριο) και ως ένα βαθμό από τα αιολικά πάρκα.
Η κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας στρέφει το ενδιαφέρον και στα υδροηλεκτρικά αποθέματα που παραδοσιακά έχουν το χαρακτήρα της «ασφαλιστικής δικλείδας» ώστε να αντέξει το σύστημα ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.
Φέτος όμως η εικόνα είναι εξαιρετικά ανησυχητική αφού τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της χώρας έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 2.000 GWh, φτάνοντας στις 1.920–1.930 Gwh.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Πάντως, η ενεργειακή πίεση δεν είναι μόνο… ελληνικό φαινόμενο. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη η επίμονη ξηρασία έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλές στάθμες υδάτων ενισχύοντας την ενεργειακή αστάθεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ώρα το σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όμως όσο συνεχίζεται ο καύσωνας οι αντοχές του δοκιμάζονται.
Γι’ αυτό και η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Εξάλλου, το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό κ. Σταύρο Παπασταύρου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Κεντρική επιδίωξη ήταν να αξιολογηθεί η ετοιμότητα του συστήματος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων βλαβών ή δυσλειτουργιών.
Αυτό που προέκυψε είναι πως το σύστημα διαθέτει επάρκεια ισχύος, τόσο από πλευράς διαθέσιμης παραγωγής όσο και από την πλευρά του τεχνικού προσωπικού που είναι σε ετοιμότητα για άμεσες επεμβάσεις όπου χρειαστεί.
Πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες – Κορυφώνεται ο καύσωνας
Ως προς την εξέλιξη του καύσωνα στη χώρα μας οι προγνώσεις των μετεωρολόγων συγκλίνουν στο ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση.
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας γράφει χαρακτηριστικά: «Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα στη χώρα μας που επηρεάζει όλη τη Βαλκανική. Η διάρκειά του φαίνεται να κρατά μέχρι και την Κυριακή 27/7 κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.
Από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο το θερμοκρασιακό ταβάνι θα φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς.
- Στην πρωτή γραμμή υψηλών θερμοκρασία θα βρεθεί η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία (42-44)
- Στη δεύτερη γραμμή θα βρεθεί , η Λακωνία και η Θεσσαλία (41-43)
- Ακολουθούν Αττική, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Πέλλα και Έβρος (41-42), Φθιώτιδα, Κρήτη και Δωδεκάνησα (40-41).
Οι παραπάνω θερμοκρασίες επηρεάζονται από το πεδίο των ανέμων , την τοπογραφία της περιοχής και την κίνηση της θερμής μάζας και ενδέχεται να μεταβληθούν (1-3 βαθμούς).
Υ.Γ :Επιμένει η τάση αποκλιμάκωσης από το τέλος της εβδομάδας».
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε από την πλευρά του: «Ξεκίνησε ο μεγάλος θερμοκρασιακός ανήφορος. Δεύτερη ημέρα του καύσωνα και ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας ξεπέρασαν το φράγμα των 40° βαθμών κελσίου.
Βέβαια όταν λειτουργούν παράλληλα δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών με διαφορετική λειτουργία και διαφορετικά κριτήρια στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας για τη Λάρισα έδωσε σχεδόν 45°. Ο αντίστοιχος της ΕΜΥ έδωσε 43° βαθμούς.
Στη Λαμία του ΕΑΑ έδωσε 40° βαθμούς, της ΕΜΥ 42° βαθμούς.
Ακολουθεί ο πίνακας από το ΕΑΑ για τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Ελπίζουμε σε ένα κοινό και ολοκληρωμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στο μέλλον και το οποίο θα βοηθήσει μελλοντικές μελέτες – έρευνες στο μέλλον στο να καταλήξουν σε ορθά συμπεράσματα».
Από την πλευρά της η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέττα Ζιακοπούλου εκτιμά πως τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και του παραρεταμένου κύματος καύσωνα.
Σύμφωνα με την ίδια η Πέμπτη θα είναι η δυσκολοτέρη μέρα για το κέντρο της Αθήνας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει οπωσδήποτε 42 βαθμούς μέσα στην πόλη και θα ακολουθήσει και η πιο ζεστή νύχτα με πάνω από 30 βαθμούς.
Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε τις πιο επικίνδυνες συνθήκες, καθώς θα επικρατούν ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά, στα 6 πιθανός και 7 μποφόρ, συνθήκη που μαζί με τα 40άρια στα ανατολικά με 43 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα θα αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Έκτακτα μέτρα και την Τετάρτη 23/7: Πού είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών
Συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα μας ο καύσωνας με αποτέλεσμα να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ιδιαίτερα όσον εργάζονται σε συνθήκες που ευνοείται η θερμική καταπόνηση. Ειδικότερα, εγκύκλιο με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2025 εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει τα εξής:
Α. Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).
Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) σε όλες τις περιοχές της χώρας, εκτός των ορεινών της ηπειρωτικής χώρας και των ορεινών της Κρήτης, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών την Τετάρτη 23.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 11.00΄-18.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.
Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.
►Αφόρητη ζέστη μέχρι την Κυριακή: Οι επικίνδυνες «ζώνες» του καύσωνα στην Αττική – Ο χάρτης του Meteo
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.
Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.
Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας
Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.
Δ. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας
Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
►Οριστικό από ΕΜΥ: Η ημέρα που τελειώνει ο καύσωνας σε όλη την Ελλάδα
Συνθήκες καύσωνα σε όλη τη χώρα – Ακραία θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές
Συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή και τοπικά ακραία θερμική επιβάρυνση κυρίως στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια αναμένεται την Τετάρτη 23/7. Άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ στα δυτικά και έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Meteo την Τετάρτη 23 Ιουλίου συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 36-38 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 38-40 και τοπικά 41-42 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 22 έως 40-42 και τοπικά 43 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 38-39 και τοπικά 40 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 36-37, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-38 βαθμούς και τοπικά 39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.
►Καύσωνας: Τα 5 σημαντικά λάθη που κάνουμε με το κλιματιστικό και μας κοστίζουν πολλά χρήματα
Στον νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 38-40 βαθμούς και τοπικά στον νομό έως 41-42 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά στο νομό έως 40 βαθμούς.
Καύσωνας: Φλέρταρε με τους 45 βαθμούς το θερμόμετρο στη Φθιώτιδα
Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες την Τρίτη 22/7, δεύτερη ημέρα του καύσωνα, όμως σε μερικές περιοχές τα θερμόμετρα χτύπησαν κόκκινο.
Σύμφωνα με το Meteo συνθήκες καύσωνα επικράτησαν την Τρίτη 22/07 με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 43 °C σε πολλές περιοχές της χώρας.
Όπως προκύπτει από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για ακόμα μία ημέρα οι υψηλότερες θερμοκρασίες της επικράτειας σημειώθηκαν στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά, όπου πλησίασαν τους 45 °C.
Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα καθώς και οι 8 σταθμοί με τις υψηλότερες μέγιστες. Οι λευκοί κύκλοι υποδηλώνουν τους σταθμούς όπου η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 311 από τους 550 ενεργούς σταθμούς, τους 40 °C σε 102 σταθμούς και τους 42 °C σε 34 σταθμούς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία (37.1 °C) ήταν κατά 1.5 °C υψηλότερη αυτής της Δευτέρας 21/07 (35.6°C).

Δεύτερη ημέρα καύσωνα: Δείτε εικόνες από την Αθήνα










