Επιχειρήσεις

Βιτάμ: Εκτός Ελλάδας η παραγωγή

Εκτός Ελλάδας φαίνεται ότι μεταφέρεται η παραγωγή του Βιτάμ, συμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι. Στην κίνηση αυτή φαίνεται ότι προχωράει η νέα ιδιοκτήτρια της Ελαϊς, εταιρία Upfield, η οποία ελέγχεται από το fund της KKR.

Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή Ομοσπονδία Εργατ/λων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.), η νέα ιδιοκτήτρια φέρεται να αποφάσισε τη μεταφορά παραγωγής του ΒΙΤΑΜ soft σε μονάδα στο εξωτερικό, η οποία μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Unilever στου Ρέντη.

Παρά την αρχική πρόβλεψη της συμφωνίας μεταξύ Ελαίς-Unilever και Upfield-KKR για τη μεταφορά της εν λόγω παραγωγής στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς (το οποίο περιήλθε στην Upfield), αυτό δεν συνέβη.

Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπήρχε δέσμευση για την πραγματοποίηση επένδυσης 6 εκατ.ευρώ στο εργοστάσιο της Πειραιώς, αλλά κατά την τελευταία ενημέρωση που είχαν «οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό».

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε η πώληση του εργοστασίου της Ελαίς –Unilever (στην οδό Πειραιώς) και ολόκληρος ο κλάδος μαργαρινών και ελαιολάδου, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που συνήψε η Unilever με το αμερικανικό fund KKR, για την εξαγορά από το δεύτερο έναντι 6,83 δισ. ευρώ όλων των δραστηριοτήτων της πρώτης στα προϊόντα επάλειψης παγκοσμίως με εξαίρεση αυτές στη Νότια Αφρική.

Η διαδικασία όσον αφορά το ελληνικό σκέλος αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου του 2018, και αφορούσε όλη τη δραστηριότητα της «Ελαίς» – Unilever.

Η ανακοίνωση για το ΒΙΤΑΜ (Ομοσπονδία Εργατ/λων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος)

Το 2018 η UNILEVER εμφανίστηκε να πουλάει τα λάδια και τις μαργαρίνες στο αμερικάνικο επενδυτικό fund KKP, γνωστό στη χώρα μας για τη δραστηριότητά του στα κόκκινα δάνεια!

Για να προχωρούν, μάλιστα, απρόσκοπτα και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, οι διαδικασίες των «εικονικών» συναλλαγών και της μεταβίβασης, η διοίκηση της UNILEVER δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι θα επενδύσει στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ στην Πειραιώς έξι εκατομμύρια ευρώ, πριν την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΛΑΪΣ.

Ενημέρωσε δε τους εργαζόμενους πως η προαναφερόμενη επένδυση είναι μέρος της συμφωνίας παλαιού και νέου ιδιοκτήτη.

Στην πράξη, όμως, από τα εξαγγελθέντα έξι εκατομμύρια τελικά δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ. Παρά τη μη υλοποίηση της επένδυσης, η πώληση προχώρησε στην, άγνωστη για την Ελλάδα, εταιρεία UPFIELDS που όπως φαίνεται καλυπτόταν πίσω από το ΚΚP.

Ενώ και η αγοράστρια αναφέρθηκε με τη σειρά της σε σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, σήμερα απαξιώνει συστηματικά και καθημερινά το εργοστάσιο φτάνοντας στο μη παρέκει.

Αυτή η κατάσταση, άλλωστε, οδήγησε σχεδόν το σύνολο των στελεχών της ΕΛΑΪΣ σε μαζικές «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την εταιρεία.

Τελευταίο χτύπημα απαξίωσης της επιχείρησης ήταν και η εξέλιξη με την παραγωγή μαργαρινών. Την ώρα που η εταιρεία δεσμεύτηκε για τη μεταφορά της παραγωγής μαργαρινών από το εργοστάσιο του Ρέντη σε αυτό της Πειραιώς, τελικά ανακοινώθηκε ξαφνικά η παύση της παραγωγής!!!

Οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Προαστιακός: Δημιουργούνται νέοι σταθμοί σε Κρυονέρι και Γέρακα
Μίνι καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες - Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου
Chevron Right