Επιχειρήσεις

Έλενα Χουλιάρα: «Δύο στα τρία σκευάσματα διατέθηκαν δωρεάν το 2022»

Στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την καινοτόμο βιομηχανία στα φάρμακα, αναφέρθηκε η Έλενα Χουλιάρα. 

Η κρίση στο χώρο του Φαρμάκου «κονταροχτυπιέται» με την κρίση που προκάλεσε στο χώρο της Υγείας το τελευταίο νομοσχέδιο… Και οι δύο «απειλές» ενδέχεται να οδηγήσουν το επόμενο διάστημα σε υγειονομικές περιπέτειες με προβλήματα πρόσβασης των πολιτών σε αυτό που πέρα από πάσα αμφιβολία είναι το σπουδαιότερο αγαθό.

Η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα από το βήμα του «Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean» του Economist έθεσε και πάλι το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και της διασφάλισης της βιωσιμότητας στα καινοτόμα κι ως εκ τούτου ακριβά φάρμακα, σημειώνοντας: «Η επιβάρυνση των καινοτόμων φαρμάκων από περίπου 49% το 2021, αναμένεται για το 2022 να φτάσει κοντά στο 70% της τιμής τους! Αυτό σημαίνει ότι το 2021, ένα στα δύο σκευάσματα διατέθηκε δωρεάν, ενώ το 2022 για κάθε τρία σκευάσματα, μόνο το ένα πληρώνεται. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την καινοτόμο βιομηχανία όταν η επιβάρυνση φτάνει σε τέτοια επίπεδα».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Επιστήμονες, κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παγκοσμίως, ένωσαν τις δυνάμεις τους, με κοινό σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν εντονότερα στον τομέα της Υγείας και θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε εξασφαλισμένη τη σταθερή πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και στις βέλτιστες καινοτόμες θεραπείες».

Η ίδια πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «…Ο τομέας του φαρμάκου και ιδίως του καινοτόμου φαρμάκου αντιμετωπίζει πολλές στρεβλώσεις και επιβαρύνεται με υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις του τομέα της Υγείας οφείλουμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Απαιτείται κοινή στόχευση κυβερνήσεων και νομοθετών, επιστήμης και ακαδημαϊκών, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, παρόχων υπηρεσιών υγείας και φορέων ασφάλισης και φυσικά των ασθενών».

Και η κ. Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε, βασικό μάθημα της πανδημίας είναι η εκ νέου διαπίστωση ότι στον κλάδο της Υγείας απαιτούνται άμεσα λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, την ώρα που τα εγχώρια συστήματα υγείας έχουν τοπικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο της AstraZeneca μέσα από τη στήριξη της πρωτοβουλίας του PHSSR: «Το 2020 -αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- αποφασίσαμε μαζί με το London School of Economics και το World Economic Forum να ιδρύσουμε τη διεθνή συνεργασία PHSSR, αρχικά του «Partnership for Health System Sustainability and Resilience». Σκοπός της είναι να εντοπίσει και να αναδείξει αδυναμίες και να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος -και ποιος- να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας των χωρών μας για να αντέχουν κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αθηνών-Λαμίας: Κλειστή στο ύψος του Καπανδριτίου μετά από τροχαίο
Γιώργος και Νίκος Στρατάκης - Νέο άλμπουμ: Κόρη αδάμαστη
Chevron Right