Με σχέδιο για διπλασιασμό των μεγεθών ως το 2028 και μοχλούς διεθνή deals, στρατηγικές συνεργασίες και οργανική ανάπτυξη, η Metlen ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της σήμερα Δευτέρα (28/4) στο Λονδίνο. Από το βήμα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη που οδηγεί τον ελληνικό όμιλο σε μια νέα εποχή παγκόσμιας εμβέλειας.
Ειδικότερα, το event αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 100 αναλυτές και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών οίκων, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου αναμένεται να ξεδιπλώσει τον οδικό χάρτη που θα τον οδηγήσει στη νέα εποχή, με έμφαση στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων και μοχλούς την αμυντική βιομηχανία, τα μέταλλα και φυσικά την ενέργεια.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις δύο στρατηγικές κινήσεις που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει προαναγγείλει πως θα αποκαλύψει σήμερα. Πρόκειται για κομβικά βήματα που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη φάση ανάπτυξης της Metlen, καθώς ο όμιλος επιταχύνει προς την είσοδό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σε συνδυασμό με την οργανική ανάπτυξη, οι κινήσεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν ως βασικοί μοχλοί για την επίτευξη του στόχου των 2 δισ. ευρώ EBITDA μέσα στην επόμενη τριετία.
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή που τη περασμένη εβδομάδα η μετοχή της Μetlen έκανε ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τα 44,1 ευρώ, με τη κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 6,3 δισ. ευρώ και τη Morgan Stanley να επισημαίνει ότι αν ο στόχος για λειτουργικά κέρδη 2 δισ. επιτευχθεί νωρίτερα, μέσω κάποιας τυχόν εξαγοράς, θα αυξηθεί προφανώς και η αποτίμηση της εταιρείας, μαζί και οι τιμές – στόχοι των αναλυτών.
Metlen: Το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται καιρό πριν
Τα σημερινά αποκαλυπτήρια για το στρατηγικό σχέδιο της Metlen, το ορόσημο για την οποία είναι φυσικά η είσοδος στο βρετανικό χρηματιστήριο έρχονται μετά από σημαντικές ανακοινώσεις και κινήσεις, οι οποίες ήταν στην ουσία ο προπομπός των όσων θα ακούσουμε σήμερα.
Κρίνοντας από το τάιμινγκ των 6-7 ανακοινώσεων που τροφοδοτούν σταθερά τους τελευταίους μήνες το story του ομίλου είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο σχέδιο που απλώς γίνεται γνωστό σε δόσεις και για το οποίο έχει μεσολαβήσει μακροχρόνια προετοιμασία.
Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε το mega deal των 815 εκατ. δολ για τη πώληση από τον ελληνικό όμιλο σε θυγατρική της αμερικανικής Glenfarne όλου του χαρτοφυλακίου των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών με μπαταρίες που είχε στη Χιλή.
Συναλλαγή που αναδεικνύει τη δυναμική του asset rotation, δηλαδή του μοντέλου, με το οποίο τα έσοδα από τα έργα που πουλάει, «αιμοδοτούν» νέα projects, έτσι ώστε τα κεφάλαια να ανακυκλώνονται και το παγκόσμιο portfolio του, που σήμερα ξεπερνάει τα 11 GW, να είναι στην ουσία αυτοχρηματοδοτούμενο.
Το deal με Γουάτσα, η άμυνα και τα μέταλλα
Ενα περίπου μήνα πριν είχε προηγηθεί η νέα συμφωνία με το Πρεμ Γουάτσα, για τη σύναψη ανταλλάξιμου ομολόγου, ύψους 110 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας το συνολικό ποσοστό της Fairfax θα ανέλθει στο 8,35%, καθώς θα αποκτήσει επιπλέον 1,92% του μετοχικού κεφαλαίου της Metlen.
Πρόγευση επίσης των σημερινών ανακοινώσεων για τον αμυντικό τομέα ήταν η κίνηση της εταιρείας το Μάρτιο, να επεκτείνει το αμυντικό της hub στον Βόλο, για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και να αποσπάσει μερίδιο από τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
Στην πλήρη της ανάπτυξη η επένδυση, που θα απαρτίζεται από συνολικά πέντε αυτοτελή εργοστάσια, ικανά να «τρέχουν» πέντε διαφορετικά προγράμματα, σε μια έκταση πάνω από 60 στρέμματα στη ΒΙΠΕ Βόλου, θα αφορά την κατασκευή αρμάτων καθώς και εξαρτημάτων, εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών για θωρακισμένα οχήματα, με προηγμένη τεχνολογία συγκόλλησης και συναρμολόγησης, για τις ανάγκες της χώρας και όχι μόνο.
Στην ίδια λογική εντάσσονται η πρόσφατη συνεργασία με τη KNDS, για τη παραγωγή του γαλλικού τεθωρακισμένου 8×8 «Philoctetes» για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού και ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και εκείνη με την Iveco Defence Vehicles (IDV) για από κοινού συμμετοχή στο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά την ανανέωση του στόλου στρατιωτικών φορτηγών – θωρακισμένων.
Στο χώρο των μετάλλων, το story της Metlen έχουν επίσης τροφοδοτήσει δύο σημαντικές ειδήσεις από τις αρχές του χρόνου. Η επέκταση του εργοστασίου της Αλουμίνιον με τη νέα γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μετατροπή της σε στρατηγικό προμηθευτή μετάλλων ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, και το big deal με τη βιομηχανία εξορύξεων Rio Tinto. Κίνηση με την οποία «κλείδωσε», τη πελατεία και τα έσοδα της νέας επένδυσης στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας για πάνω από μια δεκαετία.
Από τις σημερινές ανακοινώσεις στο Capital Markets Day δεν πρόκειται να λείψει προφανώς ο τομέας της ενέργειας. Εκτός από τη παρουσία του στα δίκτυα (π.χ. υποθαλάσσια διασύνδεση Αγγλίας – Σκωτίας) και στις ΑΠΕ (ένα παγκοσμιοποιημένο portfolio περίπου 11 GW), ο όμιλος κοιτάζει καιρό τώρα τη βρετανική και την ιταλική αγορά προμήθειας στο ρεύμα, αναζητώντας ευκαιρίες για τυχόν εξαγορές εταιρειών στον χώρο.