Επιχειρήσεις

Metlen: Η επένδυση του μισού δισ. στη Σίνδο για την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων

Η Metlen επενδύει στην κυκλική μεταλλουργία, αναδεικνύοντας την αξία των βιομηχανικών καταλοίπων.
Μetlen
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Τη στρατηγική της στροφή στον τομέα της κυκλικής μεταλλουργίας ανακοίνωσε η Metlen, θέτοντας την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από βιομηχανικά υπολείμματα ως νέο πυλώνα ανάπτυξης, δίπλα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών για την ευρωπαϊκή αγορά, αξιοποιώντας τις «κρυφές υπεραξίες» που κρύβουν τα κατάλοιπα της βιομηχανίας.

Επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ

Η νέα επένδυση, μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εξαγγείλει στο Capital Markets Day του Λονδίνου ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, βασίζεται σε εκτιμήσεις της διοίκησης ότι ο κλάδος των circular metals θα αποφέρει ετήσια έσοδα 220 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Η μονάδα της Metlen στη Σίνδο θα αποτελέσει την αφετηρία αυτής της προσπάθειας, με επίκεντρο την ανάκτηση μετάλλων από κατάλοιπα που, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, κρύβουν αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Τα αποτελέσματα της επένδυσης της Metlen στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (Σίνδος), βασισμένη σε πρωτοποριακή τεχνολογία που έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει η ίδια η εταιρεία, παρουσιάζονται εκτενώς στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η μελέτη συνοδεύει την αίτηση τροποποίησης των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων για το έργο: «Μονάδα Παραγωγής Χαλκού και Ψευδαργύρου από Βιομηχανικά Κατάλοιπα και Δευτερογενή Υλικά», το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η μονάδα -η οποία εκτείνεται σε 19 στρέμματα- θα έχει συνολική δυναμικότητα 48 τόνων ημερησίως σε εισερχόμενη πρώτη ύλη προς επεξεργασία.

Η μέση ημερήσια παραγωγή τελικών προϊόντων εκτιμάται σε περίπου 900 κιλά χαλκού και 3.840 κιλά ψευδαργύρου, καθιστώντας τη μονάδα ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα κυκλικής αξιοποίησης πρώτων υλών.

Οι κρυφές υπεραξίες βιομηχανικών υπολειμμάτων

Τα βιομηχανικά απόβλητα -όπως σκωρίες, τέφρες, καταλύτες, ηλεκτρονικά απορρίμματα ή υπολείμματα από τη χημική βιομηχανία- συχνά περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολύτιμων μετάλλων (π.χ. λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, πλατίνα, σπάνιες γαίες). Αυτά συχνά δεν αξιοποιούνται λόγω της πολυπλοκότητας της ανάκτησής τους, όμως με τις κατάλληλες τεχνολογίες μπορούν να μετατραπούν σε:

  • Πηγές κρίσιμων πρώτων υλών
  • Οικονομικά αποδοτικά προϊόντα
  • Μέσα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η στρατηγική της Metlen

  • Κυκλική οικονομία: Αντί να βασίζεται μόνο στην εξόρυξη, η Metlen επιδιώκει να αξιοποιήσει δευτερογενείς πόρους, μειώνοντας την εξάρτηση από γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
  • Ευρωπαϊκή αυτάρκεια: Η παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών εντός της Ευρώπης είναι στρατηγικής σημασίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
  • Σύνδεση με την αμυντική βιομηχανία: Η ύπαρξη πολύτιμων και στρατηγικών μετάλλων είναι κρίσιμη και για τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο Χρήστος Μαυρίκης που κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού Chevron Left
Στον Ανακριτή σήμερα ο «εθνικός κοριός», Χρήστος Μαυρίκης - Η ποινή που προβλέπεται