Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ: Όφελος 3,7 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών

Η εξοικονόμηση από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας εκτιμάται κατά μέσο όρο στα 550 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ελάφρυνση των καταναλωτών για την περίοδο 2026-2034 από τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με την ηπειρωτική χώρα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, με την πλήρη διασύνδεση των Κυκλάδων και τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης, με την Αττική και την Πελοπόννησο, η εξοικονόμηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από το 2026 έως το 2030 εκτιμάται μεσοσταθμικά στα 550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα από το 2031, η ετήσια εξοικονόμηση από τις χρεώσεις ΥΚΩ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στο 1 δισ. ευρώ.

Η ελάφρυνση των καταναλωτών εκτιμάται στα 416 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως, καθότι η εξοικονόμηση που προκύπτει από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ είναι υπερδιπλάσια του συνόλου των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος για την ίδια περίοδο, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι στα παραπάνω ποσά έχει ληφθεί υπόψη το κόστος διατήρησης των απαραίτητων συμβατικών μονάδων σε «ψυχρή εφεδρεία» καθώς και η πλήρης αντικατάσταση του πετρελαίου mazut, το οποίο μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την τοπική ηλεκτροπαραγωγή σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, με το σχεδόν τριπλάσιου κόστους diesel, το αργότερο από το 2031 και μετά για περιβαλλοντικούς λόγους.

Εφόσον τα νησιά παρέμεναν μη διασυνδεδεμένα, η αλλαγή αυτή θα προκαλούσε σημαντικές αυξήσεις, οι οποίες θα μετακυλίονταν σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, κατά τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, το ύψος της εξοικονόμησης των ΥΚΩ από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις -που φτάνει περίπου τα 7 δισ. ευρώ έως το 2034- είναι άμεσα συγκρίσιμο με τον προϋπολογισμό του δεκαετούς επενδυτικού σχεδιασμού του Διαχειριστή, ο οποίος ανέρχεται σε 7,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2034

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αστυνομία Περιπολικό Chevron Left
Κυψέλη: Παραδόθηκε ο δράστης για απόπειρα βιασμού γυναίκας με αναπηρία
Προειδοποίηση Πούτιν σε Ευρωπαίους: «Ξέρουν πώς θα καταλήξει μια πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας»
Chevron Right