Ένα σημαντικό «παράσημο» απέκτησε πρόσφατα η «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΕ», καθώς αναδείχθηκε το πρώτο διεθνώς Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο για τη βιοδραστικότητα της σύστασής του και το όφελος προς την ανθρώπινη υγεία και ευζωία. Συγκεκριμένα, απέσπασε το νέο Ευρωπαϊκό Σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της FOODOXYS, το οποίο εισάγει τον παράγοντα «βιοδραστικότητα», στο πλαίσιο ενός νέου, πρωτοποριακού συστήματος βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
«Βιοενεργά» ή «βιοδραστικά» συστατικά αποτελούν – μεταξύ άλλων – οι βιταμίνες ή τα λιπαρά οξέα αλλά και οι φυτοχημικές ουσίες, οι πολυφαινόλες, οι ταννίνες κ.α. Η βασική τους συμβολή στην υγεία, συνίσταται στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και στη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων του οργανισμού μας, μέσα από την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν συνθετικές και φυσικά ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, μπορούν να προλαμβάνουν βλάβες στο DNA και να προσφέρουν προστασία από οξειδωτικές βλάβες, οι οποίες ίσως συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ή ακόμη και καρκίνο.
Ύστερα από την υποβολή του σε αυστηρούς ελέγχους, το ελαιόλαδο MOLON LAVE βαθμολογήθηκε με 20/20, ξεπερνώντας τα ήδη εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής – και κατ’ επέκταση, βιοδραστικής - ικανότητας τροφίμων, όπως το ρόδι ή η αρώνια. Σύμφωνα δε με τον Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών - Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της FOODOXYS, Δρα Δημήτριο Κουρέτα: «Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο MOLON LAVE μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους δύναται να ασκεί προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων».
Τίποτε, ωστόσο, δεν προέκυψε τυχαία. Η βράβευση έρχεται ως επιστέγασμα μίας προσπάθειας ετών αφενός, ως αποτέλεσμα υγιούς συνεργασίας αφετέρου: 523 ελαιοπαραγωγοί από 14 χωριά της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, σε συνολική έκταση 9.200 στρεμμάτων, παράγουν περισσότερους από 2.500 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. H ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΕ (https://molonlave.com/) είναι πλέον μία γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία, η οποία παράγει το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο MOLON LAVE σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, βασίζεται αποκλειστικά στον κύκλο της αειφορίας, εφαρμόζοντας ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ορίζει το πρότυπο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αλλά και νέα πρότυπα και καινοτόμα συστήματα εφαρμοσμένης γεωργίας.
Χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του για τη διάκριση, ο κ. Μανίκης Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής της ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ AE, δεν επαναπαύεται: «… Η πιστοποίηση AFQ δεν τελειώνει σε ένα πιστοποιητικό. Είναι η αρχή ενός έργου μεγάλης κλίμακας που θα τεκμηριώσει πιο βαθιά και πιο αναλυτικά τους βιολογικούς μηχανισμούς στο χωράφι».
Όπως προκύπτει από το πρότυπο AFQ της FOODOXYS, η συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων στο ελαιόλαδο εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ποικιλία, το κλίμα, το επίπεδο ωρίμανσης, η διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής, η βιοδραστικότητα των ενώσεων, που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ.Μανίκης, «… τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο MOLON LAVE, αποτελούν τους σημαντικότερους ενδογενείς ‘φύλακες’ της γεύσης του, αλλά και τους ‘εγγυητές’ της ευεργετικής του δράσης στην ανθρώπινη υγεία.
Σχετικά με τη FOODOXYS (www.foodoxys.com)
Πρόκειται για μία spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στη μελέτη της διατροφικής ευεξίας. Η επιστημονική της ομάδα απαρτίζεται από διακεκριμένους ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της βιοχημείας της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας, Δημήτριου Κουρέτα, οι επιστήμονες της FoodOxys έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 230 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους και κατέχουν αξιοπρόσεκτη πείρα στη βιοχημεία της διατροφής.