Για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Huawei, «European Seeds for the Future 2024» πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην ιστορική πόλη της Ρώμης. Εκεί, οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και συζητήσεις και να ανακαλύψουν στην πράξη διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης της καριέρας τους στον τομέα της τεχνολογίας.
Στις συζητήσεις του πάνελ με θέμα «Inside Out: Career Insights and Advice» συμμετείχε ο Γιώργος Δελαπόρτας, CEO της νεοφυούς εταιρείας PROBOTEK, ο οποίος μέσα από μια σειρά ερωτο-απαντήσεων καθοδήγησε και συμβούλεψε τους φοιτητές/τριες να κατανοήσουν πώς μια νεοφυής εταιρεία δημιουργείται, σε τι χρειάζεται να δώσει κάποιος περισσότερη έμφαση ώστε να είναι επιτυχημένη και ποιά είναι τα βήματα που ακολούθησε εκείνος στην επαγγελματική του πορεία.
Με αφορμή την συμμετοχή του Γ. Δελαπόρτα στο «European Seeds for the Future 2024», το iΕidiseis εξασφάλισε συνέντευξή του στην οποία μοιράστηκε την εμπειρία του ως συμμετέχων ομιλητής στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αλλά και ως επαγγελματίας στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων του μέλλοντος.
Αισθανθήκατε ποτέ την ανάγκη να διαφοροποιηθείτε από την αρχική σας εκπαιδευτική πορεία; Αν ναι, πώς διαχειριστήκατε αυτή τη μετάβαση;
Γιώργος Δελαπόρτας: Οι βασικές μου σπουδές ήταν μηχανικός πληροφορικής και όπως καταλαβαίνετε τότε που πρωτοξεκίνησα, η ενασχόλησή μου ήταν κυρίως off-line σε φυσικά συστήματα και σε δικτυακές υποδομές. Όταν λοιπόν το 2007 άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με την ζήτηση της αγοράς στο αντικείμενο μου, είδα πως ο διεθνής ανταγωνισμός και το μελλον στην πληροφορική ήταν το Web development, δηλαδή η ανάπτυξη λύσεων με βάση το Διαδίκτυο. Σαν άνθρωπος που δεν θέλει να μένει στάσιμος, η συνειδητοποίηση της ζήτησης της αγοράς με βοήθησε να κάνω ένα σημαντικό άλμα και να αλλάξω πορεία από κλασσικός μηχανικός πληροφορικής να αλλάξω καριέρα αν μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως αλλαγή και να ενασχοληθώ με τον προγραμμάτισμό και τις νέες τεχνολογίες. Μετά από 16 χρόνια θεωρώ ότι αυτή η απόφαση ήταν δύσκολη μεν, αλλά άξιζε να γίνει και πλέον η PROBOTEK είναι μια πολύ υποσχόμενη start-up. Άρα μπορώ να πω πως διαχειρίστηκα αυτή την μετάβαση όσο πιο σωστά ήταν εφικτό.
Ποια είναι η γνώμη σας για το πρόγραμμα «Seeds for the Future»; Τι ήταν αυτό που ξεχώρισε για εσάς; Πιστεύετε ότι το επίπεδο των φοιτητών ήταν υψηλό και ειδικά των Ελλήνων φοιτητές;
Γιώργος Δελαπόρτας: Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μου στο Seeds for the Future, είδα πολλά νέα ταλέντα ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν και να δημιουργήσουν έργα για τις επόμενες γενιές. Όλο το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά οργανωμένο έως την τελευταία λεπτομέρεια και ήταν προφανές για μένα ότι η Huawei δίνει μεγάλη σημασία στα νέα ταλέντα και στο πώς μπορούν να εκπαιδευτούν περαιτέρω έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για το εργασιακό περιβάλλον. Για μένα η συμμετοχή μου σε αυτό το πάνελ ήταν μια σπουδαία εμπειρία, καθώς μπόρεσα να μοιραστώ τις σκέψεις και την τεχνογνωσία μου με τους μελλοντικούς ηγέτες της Ευρώπης. Αυτό που ξεχώρισα μετά το πάνελ και μέσα από την αλληλεπίδραση των ερωτο-απαντήσεων με τους φοιτητές/τριες ήταν ότι είχαν βαθιά γνώση των νέων τεχνολογιών όπως το Α.Ι. και ήταν σε θέση να διεξάγουν συζητήσεις και να μας προκαλέσουν με τις ερωτήσεις και τις απόψεις τους. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι αισιόδοξος για το μέλλον και το επίπεδο των νέων ταλέντων. Ειδικά για τους Έλληνες φοιτητές που συνάντησα μπορώ να είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι το μέλλον φαίνεται λαμπρό γι' αυτούς, αφού και μετά από σύντομη συζήτηση που είχαμε, για την ιδέα «Neurokinesis» που ανέπτυξαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Tech4Good» ήταν προφανές ότι είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν τις μελλοντικές γενιές.
Με βάση την εμπειρία σας, πόσο σημαντικό είναι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια νεοφυής επιχείρηση από αυτή τη συνεργασία;
Γιώργος Δελαπόρτας: Για να εδραιωθεί, να γίνει γνωστή και επιτυχημένη μια νεοφυής επιχείρηση, είναι ζωτικής σημασίας να έχει καλές σχέσεις και συνεργασίες με εταιρείες που είναι καθιερωμένες και πρωτοπόρες στον τομέα τους, διότι αυτό είναι και το κλειδί για γίνει ορατή στην αγορά και να προβληθούν στο ευρύτερο κοινό οι δράσεις της εκάστοτε νεοφυούς επιχείρησης. Συνεργασίες με τέτοιου είδους εταιρείες μπορεί ακόμη να βοηθήσουν περαιτέρω, ιδίως στο ξεκίνημα, μια νεοφυή επιχείρηση να επικεντρωθεί στη φιλοσοφία της και να μάθει καλύτερα τις διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει, καθώς και τις ανάγκες της αγοράς.
Για την PROBOTEK, τη δική μας startup, ένα παράδειγμα συνεργασίας που μας βοήθησε να γίνουμε πιο ορατοί στην αγορά, ήταν το πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την Huawei Ελλάδος. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιήσαμε το πιλοτικό πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στο Άλσος Συγγρού, στην Αθήνα, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I), αισθητήρων Internet of Things (IoT) και τεχνολογίας drones. Σκοπός του πιλοτικού αυτού προγράμματος ήταν η πρόληψη πυρκαγιών και κατ’επέκταση η προστασία του άλσους και του περιβάλλοντος.
Υπάρχουν τομείς στους οποίους αισθανθήκατε απροετοίμαστος ως επιχειρηματίας; Αν ναι, πώς το αντιμετωπίσατε;
Γιώργος Δελαπόρτας: Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Έκανα και πολλά λάθη επίσης, στρατηγικά και μη. Προσπάθησα μέσα από κάθε αποτυχία και εσφαλμένη επιλογή να μάθω καλύτερα την αγορά και αυτό το μάθημα μου έδωσε τα εφόδια για να βαδίσω προς την επόμενη ημέρα.
Ποιους πόρους ή μαθήματα αναζητήσατε για να πετύχετε και να ξεπεράσετε τα εμπόδια στο επιχειρηματικό σας ταξίδι;
Γιώργος Δελαπόρτας: Όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες έτσι κι εγώ είμαι σε μια συνεχή προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και νέων ιδεών που θα με βοηθήσουν να δώσω λύσεις σε προβλήματα της κοινωνίας και φυσικά να ξεχωρίσω από τον ανταγωνισμό. Βασικό μέσο πληροφόρησης στην εποχή που ζούμε είναι φυσικά το Internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δρόμος φυσικά ήταν και είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται συνεχή αναζήτηση και γνώση. Είναι πολλές πάντως οι φορές που έχω πει στον εαυτό μου: «Τι βολικό που θα ήταν να βρίσκονταν κάποιος όταν ξεκινούσα και να μου έλεγε, Γιώργο δεν θα κάνεις αυτό αλλά θα ακολουθήσεις εκείνο...».