Η αλυσίδα που ανοίγει 300 καταστήματα το χρόνο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναζητά ήδη χώρους στην Ελλάδα, ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογες προσπάθειες από ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους δεν ευδοκίμησαν στο παρελθόν.
Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η Poundland, που πραγματοποιεί πωλήσεις 3,4 δισ. ευρώ το χρόνο, στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της σε αγορές, όπου το εμπόριο φθηνών προϊόντων είναι λιγότερο αναπτυγμένο. Στο πλαίσιο αυτό δίνει προτεραιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς στόχος αποτελεί ο τριπλασιασμός των πωλήσεων και της κερδοφορίας, την ερχόμενη δεκαετία.
Η βρετανική αλυσίδα μάλιστα, θα προσπαθήσει να πετύχει αυτό που δεν κατάφεραν στο παρελθόν άλλες ευρωπαϊκές αλυσίδες χαμηλού κόστους, που ενώ ξεκίνησαν με πολλές προσδοκίες, δεν κατάφεραν τελικά να «κερδίσουν» τους Έλληνες καταναλωτές.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ισπανικής Dia και της γερμανικής ALDI, που άνοιξαν καταστήματα στην Ελλάδα, στην πορεία όμως αναγκάστηκαν να τα κλείσουν.
Αντίθετα τα Lidl έμειναν στην ελληνική αγορά και κατέχουν σημαντικό μερίδιο.
Οκλάδος των σούπερ μάρκετ είναι έντονα ανταγωνιστικός, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ανακατατάξεις, «εξαφανίζοντας» μάλιστα, κάποια σήματα από το χάρτη του λιανεμπορίου, όπως τα Ατλάντικ, Μαρινόπουλος και Βερόπουλος.
Σύμφωνα και με την ειδική έκδοση «Πανόραμα των ελληνικών σούπερ μάρκετ», μέσα σε οκτώ χρόνια «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη του λιανεμπορίου σχεδόν 41 αλυσίδες μικρές και μεγάλες, καθώς ενώ το 2008 υπήρχαν στην ελληνική επικράτεια 96 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, την επόμενη οκταετία, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στις 55.
Ποια είναι η Poundland
Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει καταστήματα τύπου σούπερ μάρκετ, με φτηνά προϊόντα και μεγάλη γκάμα. Η Poundland στα ράφια της έχει τα πάντα, από σαπούνια, σαμπουάν κι αφρόλουτρα μέχρι ψωμί και μπισκότα, παιχνίδια και πολλά ακόμη.
O ιδρυτής της αλυσίδας Poundland- των καταστημάτων όπου όλα κοστίζουν μια στερλίνα- Steve Smith άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1990 και αργότερα πώλησε την αλυσίδα για 50 εκατ. στερλίνες.
Σε συνέντευξή του στην Telegraph αναφέρει ότι το μισό ποσό , δηλαδή 25 εκατ. στερλίνες το έδωσε στους γονείς του, γιατί, όπως λέει, ήθελε έτσι να ξεπληρώσει τις 50.000 στερλίνες που του είχε δώσει ο πατέρας του για το ξεκίνημα. Όπως έχει πει ο ίδιος αν δεν ήταν οι γονείς μου δεν θα είχα μάθει από εμπόριο και όλο αυτό δεν θα είχε συμβεί.
Ο ιδρυτής της Poundland που μεγάλωσε με το οικογενειακό μότο: «αν δεν δουλέψεις δεν θα φας» αποκάλυψε ότι παρόλα τα εκατομμύρια που έβγαλε, εξακολουθεί να βασίζεται στο χαρτζιλίκι που του δίνει η γυναίκα του.
Όπως είπε παλαιότερα στην Telegraph: «Κάθε μέρα η Tracy μου δίνει 10-20 στερλίνες για να 'χω κάτι στην τσέπη. Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχω λεφτά πάνω μου τα χαλάω αμέσως, γι' αυτό μου δίνει μόνο 10-20 στερλίνες».