Στην πολιτική πάντα υπάρχει κάτι παρακάτω από το κακό. Πχ στην ιστορία της την ελληνικής εκπαίδευσης η νομοθετική παραγωγής της Νίκης Κεραμέως αποδεικνύεται χειρότερη από της Άννας Διαμαντοπούλου.
Κάποιοι καλύπτουν ακόμη την υπουργό του Γ. Παπανδρέου για τον αρνητικό απολογισμό της στην εκπαίδευση , με το επιχείρημα ότι «ψήφισε και η ΝΔ» έναν νόμο που επικρίθηκε – και δεν επιβίωσε- γιατί εγκαθιστούσε την ευνοιοκρατία στην επιλογή μελών ΔΕΠ.
Η Κεραμέως έχει ήδη πιο επιβαρυμένο απολογισμό. Ενδεικτικά: ευνοεί τους ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστειλε μερικές δεκαετίες πίσω την Μέση εκπαίδευση και έχει επισύρει την αποδοκιμασία κοινοτικων οργάνων .
Είναι η πρώτη υπουργός που νομοθετεί για τα αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ, χωρίς συνεργασία με τις διοικήσεις τους. Υπογράφει νόμο κοινού με τον υπουργό που εποπτεύει τα Σώματα Ασφαλείας και βάζει την ΕΛΑΣ στους ακαδημαϊκούς χώρους. Το επιχείρημα ότι μεταφέρει πρότυπα εξ Εσπερίας, ήδη κατέρρευσε .
Είναι επίσης η πρώτη υπουργός του Μητσοτάκη που δημιούργησε προϋποθέσεις για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης. Δεν την ανέκοψαν ούτε οι απαγορεύσεις του Νο2 υπουργού Παιδείας.
Ότι δεν έφυγε με τον ανασχηματισμό παρά το κεραμιδαριό που δημιουργεί διαρκώς σε κάθε πεδίο της εκπαίδευσης, δείχνει ότι εχει ακόμη δουλειά να κανει. Όπως ένα νόμο που θα ορίζει ότι οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται με …ενιαίο ψηφοδέλτιο- κατά το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
Η ιδέα ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το νομοσχέδιο προφανώς θα συνταχθεί στο μέγαρο Μαξίμου, όπως και άλλων υπουργών.
Ο στόχος , όπως καταγράφεται από την εφημερίδα , είναι «να περιοριστεί η απήχηση των φοιτητικών παρατάξεων».Εδώ αναδύεται ένα διπλό πρόβλημα: ακαδημαϊκής ελευθερίας και Δημοκρατίας.
Με ποια λογική οι φοιτητές θα ψηφίζουν όπως θέλει ο Πρωθυπουργος; Και πως ακριβως θα περιοριστεί -με νόμο -η «επιρροή των παρατάξεων;».
Θα καταργηθούν; Θα απαγορευτεί να μπαίνουν στα ψηφοδέλτια όσοι δηλώνουν παραταξιακή προτίμηση; Θα ποινικοποιηθεί η στήριξη υποψηφίων από παράταξη; Θα είναι κριτήριο στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση των φοιτητών; Θα το αναλάβει κι αυτό η ΕΛΑΣ;
Οι φοιτητικοί σύλλογοι υπάρχουν με βάση το Σύνταγμα και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών. Εκλέγουν τη διοίκησή τους, ή στέλνουν εκπροσώπους στη – σχολούσα από δεκαετίες – ΕΦΕΕ, όπως προβλέπει το καταστατικό τους.
Αν δεν το καταφέρνουν εσχάτως, δεν φταίει η κομματικοποίηση. Μακάρι να ήταν έτσι: οι κομματικοποιημένοι σύλλογοι ήταν δραστήριοι.
Αυτό που φταίει είναι μπαχαλοποίηση . Αν θελει η υπουργός να βρει ποιος την παράγει στα ΑΕΙ, ας ρίξει μια ματιά στην «πρώτη δύναμη» των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία χρόνια
Άλλο όμως η παθογένεια και τα αδιέξοδα του φοιτητικού συνδικαλισμού και άλλο να αναλαμβάνει η κυβέρνηση να τον οργανώσει.
Με ποιο δικαίωμα θα τους υποδείξει τεχνική ψηφοφορίας; Και γιατι αν ψηφίζουν όπως θα νομοθετήσει η Κεραμεως, θα εξαλειφθεί «παραταξικοποιηση»;
Ο φοιτητής που θέλει ψηφίσει έναν υποψήφιο που κυκλοφορεί με τη κονκάρδα παράταξης- ή κόμματος -γιατι δεν θα το κάνει, αν το όνομα του υπάρχει σε λίστα και όχι σε ψηφοδέλτιο παράταξης;
Με ποιο τρόπο όσοι εκλεγούν με λίστα, στη συνέχεια δεν θα ομαδοποιηθούν σε παρατάξεις;
Καθώς η εστέτ δικηγόρος που διευθύνει το υπουργείο Παιδείας είναι καινούργια στην πολιτική, δεν αντιλαμβάνεται ότι την χρησιμοποιούν σε ένα παιχνίδι από το οποίο θα βγει με τραύματα.
Κάνει ένα ακόμη λάθος- καθ υπόδειξη. Αν ήταν έμπειρη θα ήξερε ότι παρεμβάσεις που στοχεύουν στο φρόνημα και στα δικαιώματα, γίνονται θηλιές και πνίγουν πολιτικά όσους τις υπογράφουν.