Φωτοσκιάσεις

Νίκος Αναστασιάδης: Δαίμονας

Όταν έσκασαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera προσπάθησε να φανεί εύθικτος. «Μην μου το αναφέρετε, να μην σας πάρει ο δαίμονας» είπε στους δημοσιογράφους που επέμεναν να ρωτούν. Τώρα, αν θα πάρει κάποιον ο δαίμονας , θα είναι ο ίδιος…

«Πικρό σαν δηλητήριο, είναι το διαβατήριο». Άσχετο. Αυτό είναι από τραγούδι του Καζαντζίδη. Υπάρχουν και διαβατήρια χρυσοφόρα. 

Ας πάμε δυο χρόνια πίσω. Η ατμόσφαιρα στους διάδρομους του Μπερλεμόντ, στις αρχές του 2019 μύριζε μπαρούτι για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κατάχρηση του συστήματος πολιτογραφήσεων επί σειρά ετών, από την κυβέρνησή της, εκτός από τις καταδικαστικές εκθέσεις των κοινοτικών υπηρεσιών, επιβαρύνθηκε με αναφορές μυστικών υπηρεσιών μεγάλων χωρών.

Πρόσθεταν στοιχεία για βίζες που εξασφάλισαν στη Λευκωσία ποινικοί του διεθνούς εγκλήματος.

Ως μέλος του Κολεγίου των Επιτρόπων ο ακέραιος Χρήστος Στυλιανίδης αρνήθηκε να συμβάλει σε συγκάλυψη. Για να τον τιμωρήσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, δεν ανανέωσε τη θητεία του.

Ήταν σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο. Στέρησε από την Κύπρο σίγουρη αντιπροεδρία και σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Αλλά ταυτόχρονα πέρασε και μια άλυτη θηλιά στο λαιμό του Αναστασιάδη: ο Στυλιανίδης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2023.

Όλα αυτά βγήκαν εκ νέου στην επικαιρότητα με τον νέο θόρυβο για τα «300 εκατομμύρια στις Σεϋχέλλες», που αποδόθηκε στον Κύπριο πρόεδρο, ως εξομολόγηση σε χαλαρές στιγμές.

Στο προσκήνιο είναι μια ακόμη περιγραφή της δυσώδους υπόθεσης με τις «χρυσές βίζες», που διασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο παρασκήνιο τα πράγματα είναι χειροτέρα για τον πρόεδρο και δύσκολα θα υπερασπιστεί τη θητεία του ως το τέλος της. Ειδικά αν το μήνυμα από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2021 ωθεί στην έξοδο.

Πριν «πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες» είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα κυπριακά ύποπτα διαβατήρια. Η βολή για την απόκτησή τους από Κινέζους «επενδυτές» που έχουν προβλήματα με το νόμο, πήγε σε δύο μέλη της κυπριακής Βουλής: Τα θραύσματα έπεσαν και στην προεδρική αυλή.

Πολύπειρος και επαγγελματίας ο Αναστασιάδης, προσπαθεί να καεί όσο γίνεται λιγότερο. Αλλά για τους πολιτικούς παρατηρητές στη Λευκωσία, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες δεν έχει πλοίο γι αυτόν έχει οδό.

Το σκάνδαλο για λεγόμενο «Επενδυτικό Πρόγραμμα έναντι πολιτογραφήσεων» θεωρείται σκάνδαλο Αναστασιάδη . Και η Κύπρος έχει λάβει ήδη πολλές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν . Τώρα αναμένονται καυτά πορίσματα.

Οι σχέσεις του Προεδρικού Μεγάρου με την Επιτροπή βρίσκονται από καιρό σε δοκιμασία γι αυτό το θέμα και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται απελπιστικά μόνη στην Ευρώπη, μετά τη συμμόρφωση της Μάλτας που είχε το ίδιο πρόβλημα.

Η κυβέρνησή της δεν πείθει τις Βρυξέλλες που καίγονται για τη διαλεύκανση. Ευλόγως: το διαβατήριο δεν είναι κυπριακό. Η ελκυστικότητά του οφείλεται ακριβώς στο ότι είναι ευρωπαϊκό.

Η κοινοτική Ευρώπη – η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ πλησιάζει και ώρα του Δικαστηρίου –εξετάζουν αναδρομικά τους φακέλους . Ειδικά έναν κατάλογο με 34 ονόματα «υψηλού κινδύνου». Η χώρα κατρακυλάει στους δείκτες διαφάνειας και η δημοφιλία του Νίκου Αναστασιάδη στο εσωτερικό, τείνει στο ναδίρ.

Προσπαθεί να αντιδράσει με επικοινωνιακού τύπου ενέργειες και εξαγγελίες. Αλλά η χώρα του είναι μικρό μέρος. Πολλοί δείχνουν το οικογενειακό του περιβάλλον και τον πολιτικό και επαγγελματικό κύκλο υποστηρικτών του.

Όταν έσκασαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera προσπάθησε να φανεί εύθικτος. «Μην μου το αναφέρετε, να μην σας πάρει ο δαίμονας» είπε στους δημοσιογράφους που επέμεναν να ρωτούν. Τώρα, αν θα πάρει κάποιον ο δαίμονας, θα είναι ο ίδιος..

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δένδιας: Ανοιχτή η πρόταση για ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση στην Αλβανία
Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Μετανιωμένοι οι δράστες - Τι λένε οι δικηγόροι
Chevron Right