Κόσμος

Ουκρανία: «Απόβαση» αμερικάνων αξιωματούχων στην Ευρώπη- Χαλάζι οι οβίδες στο Ντονμπάς

Τι είπε ο Μπάιντεν- Παραμένει περιθώριο για διπλωματία, στο επίκεντρο η συνάντηση Μπλίνκεν Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκτός από τα αμερικανικά στρατεύματα που συνεχίζουν να μεταφέρονται με όλους τους τρόπους στην Ανατολική Ευρώπη για ενίσχυση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται αρκετοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τους Αμερικανούς Γερουσιαστές που βρίσκονται στη Γερμανία για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, μέχρι τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Λόυντ Όστιν που μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ταξίδεψε σε Πολωνία και Λιθουανία.

Παρόλο που η γηραιά ήπειρος έχει γεμίσει από επισκέπτες από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν την επιθετικότητα της Ρωσίας και τον κίνδυνο μιας εισβολής της στην Ουκρανία, το κλίμα στις ρωσόφωνες αποσχισμένες περιοχές του Ντονμπάς, οι σφαίρες και οι οβίδες πέφτουν σαν το χαλάζι.

Οι κατηγορίες εκτοξεύονται αδιακρίτως από την μια πλευρά στην άλλη, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ξεσπιτώνονται και εγκαταλείπουν την χώρα τους για το φόβο εισβολής ουκρανικών δυνάμεων, σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ανακατάληψης των περιοχών που αυτοανακηρύχθηκαν αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες.

Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε με τους κατοίκους αυτών των περιοχών, που ζουν τα τελευταία επτά χρόνια με το φόβο ενός πολέμου που θα έχει τους ίδιους για θύματα.

Για τους Προέδρους Ρωσίας και Αμερικής τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή είναι προκλήσεις για να ξεκινήσει ένας πόλεμος. Αυτό που έχει ποντάρει εδώ και βδομάδες ο Τζο Μπάιντεν.

Το δήλωσε εξάλλου ξανά στο χτεσινό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ότι είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έλαβε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, προέβλεψε και τον στόχο των ρωσικών δυνάμεων, που δεν είναι άλλο από την πρωτεύουσα της χώρας Κίεβο, με τα 2,8 εκατομμύρια αθώων ανθρώπων. Πάντως συνεχάρη την Ουκρανία για την αυτοσυγκράτηση της στις προκλήσεις της Ρωσίας.

Νοστράδαμο δεν τον λες τον Μπάιντεν, όμως η συνεχιζόμενη κινδυνολογία και η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών, Αμερικανών και μη, θεωρεί ότι λειτουργεί προφανώς υπέρ του και υπέρ των δυτικών του συμμάχων. Εκτός κι αν θέλει να μοιράσει τις ευθύνες του με τους υπόλοιπους και να μην φανεί ο κακός της υπόθεσης.

Αυτό όμως που ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, είναι ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που το αναφέρει αυτό κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από την μια οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τις πολεμικές εμπλοκές των ΗΠΑ, όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές και πολλά χρήματα.

Από την άλλη υπάρχει ένα ζήτημα με το να εμπλακούν οι ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας. Μιας χώρας που δεν είναι κράτος μέλος της Συμμαχίας, άρα δεν μπορεί να γίνει επίκληση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Αν το πράξει αυτό τότε παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και θα είναι υπόλογες οι ΗΠΑ γι αυτό.

Επίσης στέλνει ένα μήνυμα και στην ηγεσία της Ουκρανίας, προφανώς για τα λεκτικά φάλτσα που έχει κάνει ο Ζελένσκι. Συμμορφώσου για να σπεύσουμε προς στρατιωτική βοήθεια, γιατί οικονομική δεσμεύτηκε ότι θα δώσει.

Έμμεσα όμως αποκάλεσε και χαζό τον Ζελένσκι, καθώς όπως είπε στο διάγγελμα του, δεν θεωρεί σοφή απόφαση να ταξιδέψει ο Ουκρανός Πρόεδρος στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Που ακούστηκε εξάλλου ο ηγέτης της χώρας, που υποτίθεται ότι δέχεται επίθεση, να πηγαίνει σε πανηγύρι δημοσίων σχέσεων; Το τελευταίο το λέω εγώ κι όχι ο Μπάιντεν!

Όπως φάνηκε πάντως από το διάγγελμα ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν φάνηκε τόσο σίγουρος σε όσα έλεγε. Παρότι προσπάθησε να κρατήσει το βλέμμα του στον φακό και να επικοινωνήσει, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, με τους πολίτες, δεν έπεισε. Πως να πείσει ότι οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο παραπληροφόρησης, όταν ο ίδιος είναι ο πρώτος διδάξας με τις «προφητείες» του για την ημερομηνία της εισβολής που πήγε κουβά.

Αν συνυπολογίσουμε αυτό που είπε ότι παραμένει περιθώριο για διπλωματία, ευελπιστώντας στη συνάντηση Μπλίνκεν Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου, δείχνει πως έχει μπει πλέον στην διαδικασία να συζητήσει με την Ρωσία τα αιτήματα της.

Δεν ήταν και τόσο ευχάριστο να δει στα μανταλάκια κρεμασμένο σε δημόσια θέα το απαντητικό κείμενο της Ρωσίας στις προτάσεις των ΗΠΑ. Εκτέθηκε πολλαπλώς ο Αμερικανός Πρόεδρος και θέλει να σώσει την παρτίδα, έστω και με διαγγέλματα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απόφαση - σταθμός Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: «Όχι» σε διεμφυλικό άνδρα που ήθελε να ξαναγεννηθεί
Μαριλένα Κοππά: H EE μπροστά στην ουκρανική κρίση
Chevron Right