Τα βλέμματα της Δύσης είναι στραμμένα στο Αφγανιστάν, καθώς η επικράτηση των Ταλιμπάν φέρνει αλλαγές στη διεθνής πολιτική σκηνή.
Πλέον, το κράτος της Μέσης Ανατολής -που έχει χαρακτηριστεί ως νεκροταφείο αυτοκρατοριών- ενδέχεται να γίνει ορμητήριο τρομοκρατών και βάση της Αλ Κάιντα και των εναπομείναντων πυρήνων του ISIS. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι φόβοι για μια νέα προσφυγική κρίση, την στιγμή που χιλιάδες Αφγανοί ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν την χώρα.
Παρόλα αυτά, η Δύση είναι αμήχανη μπροστά στην νέα πραγματικότητα, ενώ οι δηλώσεις Μπάιντεν-Τζόνσον δείχνουν ένα χάσμα, ως προς την στρατηγική που θα ακολουθήσουν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως θα εργαστεί με τους Ταλιμπάν, εάν χρειαστεί, ενώ υπερασπίστηκε τον υπουργό Εξωτερικών του, που δέχεται πυρά για τη διαχείριση της κατάστασης.
«Αυτό για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες είναι ότι οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για το Αφγανιστάν, το να εργαστούμε με τους Ταλιμπάν, φυσικά εφόσον χρειαστεί, θα συνεχιστούν», είπε ο Τζόνσον σε ΜΜΕ.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί σε απόγνωση έχουν συρρεύσει αναζητώντας διαφυγή από τη χώρα, είναι «λίγο καλύτερη».
Στον αντίποδα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το «τελικό αποτέλεσμα» της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ, μιας από τις πιο δύσκολες της ιστορίας».
«Αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας στον Λευκό Οίκο.
«Δεν μπορώ να υποσχεθώ ποια θα είναι η τελική έκβαση», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, αλλά είπε πως «ως αρχιστράτηγος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιστρατεύσω όλα τα δυνατά μέσα».
Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, και 18.000 από τον Ιούλιο, με επιπλέον χιλιάδες άλλους να απομακρύνονται με ιδιωτικές πτήσεις που «εκτελούνται από την αμερικανική κυβέρνηση».
Διαβάστε επίσης:
- Αφγανιστάν: Η δύσκολη εξίσωση…
- Αφγανιστάν: Χάος στην Καμπούλ - Πανικός με τις εκκενώσεις