Μέσα σε κοντέινερ και σκηνές, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι σε Τουρκία και Συρία θρηνούν τους νεκρούς τους και αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα από τα φονικά Ρίχτερ.
Οι υποσχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σπίτια – εξπρές σε ένα χρόνο και οικονομική βοήθεια 500 ευρώ δεν αρκούν για να απαλύνουν τις πληγές τους, καθώς ο αγώνας δρομου που έχουν μπροστά τους είναι μεγάλος, δύσβατος και ο τερματισμος αβέβαιος. Αν και σήμερα η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο, γνωρίζουν πολύ καλά, πως μόλις σβήσουν οι κάμερες θα παλεύουν μόνοι, περιμένοντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου.
Προς το παρόν, οι πληγέντες θάβουν τους νεκρούς τους σε αυτοσχέδια νεκροταφεία και ζουν με την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν απλόχερα οργανώσεις, κυβερνήσεις και εθελοντές απο τον κόσμο.
Εικόνες – γροθιά στο στομάχι του AP από τους καταυλισμούς
Το οικονομικό κόστος του σεισμού και τα σπίτια σε… έναν χρόνο
Την ώρα που οι άστεγοι στις δύο χώρες ανέρχονται σε εκατομμύρια, ο τουρκική ηγεσία έρχεται αντιμέτωπη με εφιαλτικά νούμερα εξαιτίας των διπλών φονικών σεισμών.
Όσον αφορά στην οικονομική ζημιά, ο πιο καταστροφικός σεισμός που τη χτύπησε εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, θα μπορούσε να κοστίσει στην Άγκυρα έως και 84,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επιχειρηματικό όμιλο, την ώρα που ο πήχης για κυβερνητικό αξιωματούχο τίθεται λίγο χαμηλότερα, στα 50 δισ. δολάρια.
Πώς θα μπορέσει η τουρκική οικονομία να αντεπεξέλθει σε αυτά τα ποσά είναι αβέβαιο, όταν, μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους, μέσω προγράμματος που βρίσκεται στα «σκαριά» προκειμένου η χώρα «να σταθεί ξανά όρθια».
Ένα άλλο ερώτημα που εγείρεται είναι το κατά πόσο ασφαλή θα είναι τα νέα κτήρια, αν κατασκευαστούν σε τόσο σύντομο διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως για τα «χάρτινα κτήρια» που σκότωσαν χιλιάδες Τούρκους έχει διαταχθεί η σύλληψη 113 προσώπων που φέρουν ευθύνη για την κατασκευή τους, με δεκάδες εργολάβους και κατασκευαστές να βρίσκονται ήδη υπό κράτηση.