Κόσμος

Η επόμενη ημέρα στη Γαλλία: Στο τραπέζι και το ακραίο σενάριο επιστροφής στην «Προεδρική Μοναρχία», 65 χρόνια μετά

Τι προβλέπει το «άρθρο 16» του Συντάγματος της Γαλλίας που δίνει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο. 

Η Μαρίν Λεπέν αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα από τη γαλλική κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέρ. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δώσει στην επικεφαλής της ακροδεξιάς αυτή τη δύναμη και η Λεπέν έκρινε πως ο προϋπολογισμός λιτότητας ήταν η κατάλληλη στιγμή για να άρει την ανοχή της και να προχωρήσει σε υπερψήφιση της πρόταση μομφής.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα της έγκρισης νομοσχεδίων με Προεδρικά Διατάγματα. Αυτό σημαίνει πως ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής του Λαϊκού Μετώπου και άρα θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών για την πτώση του Μπαρνιέ. Σε αυτήν την περίπτωση, χωρίς δηλαδή μια κυβέρνηση, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα.

Στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός άλλου άρθρου του Γαλλικού Συντάγματος. Πρόκειται για το περίφημο «άρθρο 16», το οποίο εκχωρεί τεράστιες εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επί της ουσίας διαμορφώνει μια «Προεδρική Μοναρχία» έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας δραστικά το ρόλο της γαλλικής Βουλής. 

Για να ενεργοποιηθεί το εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με τη Le Monde, θα πρέπει να υπάρξει επίκληση «άμεσης και σοβαρής απειλής για τη Δημοκρατία, την ανεξαρτησία του έθνους, την ακεραιότητα της επικράτειας ή την εκτέλεση των διεθνών δεσμεύσεων του».  Σε αυτήν την περίπτωση «η κανονική λειτουργία των συνταγματικών δημόσιων εξουσιών μπορεί να διακοπεί».

Όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, βάσει του ίδιου άρθρου, θα πρέπει να συμβουλεύεται για τις ενέργειές του τον Πρωθυπουργό, τους προέδρους των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου (Γερουσία και Εθνοσυνέλευση), καθώς και το Συνταγματικό Συμβούλιο. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνει το έθνος για τις ενέργειές του.

Όπως υπενθυμίζει το γαλλικό μέσο, το άρθρο 16 εφαρμόστηκε μόνο μια φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας: Το χρησιμοποίησε ο Σαρλ Ντε Γκολ από τις 23 Απριλίου του 1961 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου του 1961, μετά το πραξικόπημα των στρατηγών στην Αλγερία.  

Συνταγματολόγοι που μίλησαν στη Le Monde υπογράμμισαν πως η προσφυγή στο άρθρο 16 είναι μια ακραία λύση που είναι δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος πως συντρέχουν οι λόγοι για την ενεργοποίησή του και θα οδηγούσε τη χώρα σε συνταγματική κρίση.

«Είναι μια παρένθεση της κανονικής δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο Aurélien Baudu, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λιλ. Με αυτή την άποψη συμφώνησε και ο επίσης καθηγητής δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου Paris Cité, Xavier Cabannes.

Προτάσεις μομφής από Μελανσόν και Λεπέν: Καταρρέει η κυβέρνηση Μπαρνιέ

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.gr, στο δρόμο της τελικής πτώσης της οδεύει πλέον η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λυκ Μελανσόν και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν τις προτάσεις μομφής τους. Μάλιστα η Λεπέν ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει και την πρόταση της Αριστεράς για να ανατραπεί ο Μπαρνιέ.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει και την υποστήριξη των υπόλοιπων κομμάτων του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, αλλά είδε τον Εμανουέλ Μακρόν να αρνείται να διορίσει πρωθυπουργό από τις τάξεις της. Πρόκειται για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν ύστερα από την απόφαση του Μισέλ Μπαρνιέ να μην ικανοποιήσει τα αιτήματα της Μαρίν Λεπέν για τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα η ακροδεξιά να άρει την ανοχή της, στην οποία βασιζόταν για την επιβίωσή της η κυβέρνηση του «εκλεκτού» του Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε πως θα ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα έγκρισης νομοσχεδίων με Προεδρικά Διατάγματα, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Αυτό ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση μομφής.

«Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Εθνικού Συσπείρωσης. Είπε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας.  Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν. 

Το Λαϊκό Μέτωπο και η Εθνική Συσπείρωση διαθέτουν αρκετούς βουλευτές για να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Σημειώνεται πως η ανατροπή μιας κυβέρνησης με πρόταση μομφής θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Γάλλους των τελευταίων γενεών, καθώς η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν το 1962, όταν ανετράπη η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού. Επίσης εάν πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα είναι η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σαμοθράκη: Πλοίο με 103 επιβάτες προσέκρουσε στο λιμάνι
H Αφροδίτη δεν είχε ποτέ ζωή σαν τη Γη - Τι ανακάλυψαν επιστήμονες
Chevron Right