Κόσμος

Πούτιν – Σολτς: Κρίσιμο ραντεβού στο… μακρύ τραπέζι του Κρεμλίνου

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έγινε δεκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των δυο ανδρών, λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Πούτιν και Σολτς ξεκίνησαν την κατ’ ιδίαν συζήτησή τους στο εκτελεστικό γραφείο του πρώτου κτηρίου του Κρεμλίνου και συνέχισαν κατά τη διάρκεια του πρωινού. Η ίδια απόσταση κρατήθηκε όπως και με τον Γάλλο Πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς θα αφιερωθεί στην ασφάλεια στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

«Θα αφιερώσουμε ένα σημαντικό μέρος του χρόνου μας στη συζήτηση της κατάστασης της ασφάλειας στην Ευρώπη και στις συζητήσεις που έχουν γίνει πλέον τόσο έντονες για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων σε σχέση με τα γεγονότα γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν, ανοίγοντας τις συνομιλίες.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ευτυχής που είδε τον συνομιλητή του, προσθέτοντας ότι το φάσμα των θεμάτων που περιγράφεται ήταν μεγάλου αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υπενθύμισε ότι φιλοξένησε στο Κρεμλίνο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα και συζήτησε μαζί του τα ίδια θέματα. «Γνωρίζω ότι σας ενημέρωσε για την ουσία των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Φυσικά, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο για μένα να ακούσω τις δικές σας εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει από αυτή την άποψη», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Σολτς.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου.

«Χαίρομαι επίσης που πραγματοποιήθηκε η συνάντησή μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. «Για μένα αυτή [η επίσκεψη στη Ρωσία] είναι κάτι ξεχωριστό, δεδομένης της ιστορίας μας», πρόσθεσε ο Καγκελάριος.

«Είναι σαφές, φυσικά, ότι τώρα, αυτή τη στιγμή που υπάρχει μια τόσο δύσκολη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, θα πρέπει να επικοινωνούμε άμεσα, όπως κάνατε με τον Γάλλο ομόλογό μου», είπε. «Χαίρομαι που αυτό [η επικοινωνία] είναι πλέον εφικτό. Είναι σημαντικό οι σχέσεις μεταξύ των κρατών να ρυθμίζονται πάντα μέσω του διαλόγου», τόνισε ο Σολτς.

Ο Σολτς επεσήμανε επίσης τη σημασία της οικονομικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. «Είναι σπουδαίο ότι έχουμε πολύ καλές οικονομικές σχέσεις», δήλωσε.

Πρόκειται για την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία στις 21 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπάρχουν τρία βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη – εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία, αποκλιμάκωση γύρω από την Ουκρανία και η τύχη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Αποκλιμάκωση ή «παιχνίδι εξαπάτησης»;

Το πρωί της Τρίτης η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποσύρει δυνάμεις της από τα σύνορα.

Η απόσυρση στρατευμάτων έρχεται την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ εκφράζουν φόβους για ρωσική εισβολή τις επόμενες μέρες, ενώ η Μόσχα αφήνει παράθυρο εξεύρεση λύσης στην κρίση μέσω της διπλωματίας, όπως προκύπτει αφενός από το διάλογο Πούτιν – Λαβρόφ μπροστά στις κάμερες, αφετέρου από τα όσα δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόκειται λοιπόν για μία κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας και επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματική οδού ή πρόκειται για «παιχνίδι εξαπατησης», η λεγόμενη ρωσική maskirovska;

«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»

Την ώρα που η Δύση προεξοφλεί εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να την αναμένει στις 16 Φεβρουαρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι έχει όρεξη για… τρολάρισμα.

Αναλυτικότερα, ενώ όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας και όλοι αναρωτιούνται αν πρόκειται για ειλικρινή προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ο ρώσος πρόεδρος αντιδρά ειρωνικά στα περί επικείμενης έναρξης της εισβολής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ακούγοντας τα σενάρια εισβολής, φέρεται να διερωτήθηκε αστειευόμενος «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα πρόσκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για debate: «Όπου θέλετε, με όποιον δημοσιογράφο θέλετε»
Άγριες Μέλισσες: Η ανακάλυψη ενός πτώματος ανοίγει νέες πληγές
Chevron Right