Να φυτέψουν και στη συνέχεια να καταναλώσουν καυτερές πιπεριές τσίλι κλήθηκαν οι επιστήμονες της NASA, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά νόστιμου διαστημικού πειράματος.
Οι 48 πιπεριές που καλλιεργήθηκαν αποτελούν μέρος μιας νέας προσπάθειας του διαστημικού σταθμού, προκειμένου να ελέγξει το κατά πόσο είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν διάφορα τρόφιμα στο διάστημα, ενόψει μακροπρόθεσμων αποστολών στο φεγγάρι και τον Άρη.
Οι αστροναύτες φύτεψαν τους σπόρους Hatch chile σε έναν θάλαμο ανάπτυξης, εξοπλισμένο με περισσότερους από 180 αισθητήρες και φώτα LED που ελέγχονται από ένα πλήρωμα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ήδη εδώ και περίπου έξι χρόνια λειτουργεί ένας παρόμοιος θάλαμος, στον οποίο καλλιεργούνται μαρούλια, λάχανα και διάφορα λουλούδια.
Στη συνέχεια, οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν τις πιπεριές για να φτιάξουν τάκος τα οποία και έφαγαν, ενώ έπειτα κλήθηκαν να καταγράψουν την εμπειρία τους. Για να ετοιμάσουν τα διαστημικά tacos πρόσθεσαν μερικές από τις πιπεριές που καλλιεργήθηκαν στο σταθμό, λίγο μοσχαρίσιο κρέας fajita και επανυδατωμένες ντομάτες.
«Είναι τα πιο νόστιμα διαστημικά tacos!», είπε η Μέγκαν Μακάρθουρ, ένα από τα επτά μέλη του πληρώματος που έλαβαν μέρος στο πείραμα.
Πίσω στη Γη, μια ομάδα στο Διαστημικό Κέντρο του Κένετι φύτεψε τις πιπεριές αυτές σε πανομοιότυπες συνθήκες, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο η μικροβαρύτητα και άλλοι παράγοντες στο διάστημα επηρέασαν την ανάπτυξη των πιπεριών.
«Οι μελέτες για την ανάπτυξη φρούτων στη μικροβαρύτητα είναι περιορισμένες και οι ερευνητές της NASA έχουν σημειώσει χαμηλότερη ανάπτυξη φρούτων σε σχέση με τις παρατηρήσεις στο έδαφος σε αυτό το πείραμα για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί σε αυτό το σημείο», ανακοίνωσε σχετικά η NASA.
Δείτε τις φωτογραφίες:
{https://twitter.com/ISS_Research/status/1454100673772019718}
{https://twitter.com/Astro_Megan/status/1454190385190907912}
{https://twitter.com/ISS_Research/status/1454205886977777666}