Η 15η Φεβρουαρίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στον Παιδικό και Εφηβικό Καρκίνο, μια σειρά από σοβαρές ασθένειες οι οποίες χτυπούν τις κοινωνίες του κόσμου εκεί που πονούν και ματώνουν περισσότερο… Στα παιδιά!
Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους. Το 2021 διαγνώστηκαν στην Ευρώπη περισσότερα από15.000 παιδιά και έφηβοι με καρκίνο και 2.000 μικροί ασθενείς έχασαν τη μάχη. Στην Ελλάδα 300 – 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο με το ποσοστό επιβίωσης να ξεπερνά το 85%…
Θέτοντας τον καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιέρωσε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, κεφάλαιο με τίτλο «Θέτοντας τον καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που οι χώρες μέλη της ΕΕ και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουν να δώσουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Το 80% των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε παιδιά και εφήβους, εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος σε σχέση με το 20% εκείνων που εμφανίζονται σε ενηλίκους, ενώ περίπου 30% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο εμφανίζουν αρκετές μακροχρόνιες επιπτώσεις. Ξεκινώντας λοιπόν από τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και εκείνου που εμφανίζεται στους ενηλίκους, επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων δομών αντιμετώπισης της νόσου και διαχρονικής υποστήριξης και παρακολούθησης κατά την ενήλικη ζωή τους. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει στο νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο τη θέσπιση της νέας «Έξυπνης κάρτας επιβίωσης από τον καρκίνο», με την οποία θα επιχειρηθεί να:
– Εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες των παιδιών που έχουν νοσήσει από καρκίνο στην πορεία της ενήλικης ζωής τους.
– Εξασφαλιστεί η μακρόχρονη παρακολούθησή τους.
– Υπάρξει εστίαση στην πιθανή τοξικότητα των θεραπειών.
– Υποστηριχθεί η αποκατάσταση και η ψυχολογική υποστήριξη.
– Διασφαλιστεί η συμμετοχή σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και να αντληθούν δεδομένα που θα συνδράμουν την έρευνα και τη βελτίωση της περίθαλψης, με τη συνεργασία των φροντιστών και της οικογένειας.
Επιπλέον αυτών, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο εισάγει μια νέα ενότητα, ειδικά προσαρμοσμένη στους παιδικούς καρκίνους, η οποία θα αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο που θα διευκολύνει την παρακολούθηση και την περαιτέρω έρευνα.
Ακόμη, προχωρώντας σε αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τα «ορφανά» και παιδιατρικά φάρμακα, στοχεύει να βελτιώσει τις συνθήκες για τη μελέτη και την έγκριση νέων θεραπειών που θα προορίζονται για παιδιά με καρκίνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ιδρύσει το 2022 ένα νέο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νεαρών Επιβιωσάντων από τον Καρκίνο, κάτω από το οποίο θα τεθούν όλες οι πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση των μικρών ασθενών, των φροντιστών και των οικογενειών τους.