Κόσμος

Απάντηση Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν: «Προσβολή μια εισβολή να ονομάζεται ειρηνευτική επιχείρηση»

«Το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης που απάντησε στον Τούρκο Πρόεδρο.

Από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Τετάρτη (25/9) απάντησε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «αποτελεί προσβολή για την παρούσα Ολομέλεια να ονομάζεται μια εισβολή σαν “ειρηνευτική επιχείρηση”».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το SIGMA, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε: «Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, η φλόγα της δάδας της ειρήνης στην Κύπρο αναμένει να ανάψει. Και όμως, έχουν περάσει πενήντα χρόνια καρτερικότητας και ελπίδας από τους Κύπριους. Ελπίδα για ειρήνη. Ένας διακαής πόθος και μια βαθιά πεποίθηση του λαού μου, όλων των Κυπρίων, ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών».

Επίσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε αποφασιστικότητα να εργαστεί άοκνα και γενναία για την ειρήνη στην Κύπρο. «Για να επανενώσω τη χώρα μου και τον λαό της σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, οι οποίες δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Ο αναχρονισμός δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαι αποφασισμένος να εξασφαλίσω για όλους τους Κύπριους όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Δεν τους αξίζει τίποτα λιγότερο. Είμαι αποφασισμένος να μην τους απογοητεύσω».

Απευθυνόμενος προς τους «Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους συμπατριώτες μου», ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ακούω την έκκλησή σας για ειρήνη, δεν έχει ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, έχει γίνει πιο δυνατή, πιο αποφασιστική».

«Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα»

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο που ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε: «Η ιστορία θα μας κρίνει. Και η ιστορία είναι αμείλικτη ως προς το φως που ρίχνει στους ηγέτες που έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν ειρήνη και αντ’ αυτού επιλέγουν τον δρόμο του αναθεωρητισμού και της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που θέλουν να ηγούνται πρέπει να ηγούνται δίνοντας το παράδειγμα». Επίσης, ο ίδιος είπε ότι η φωνή της ηθικής δεν μπορεί να έχει επιλεκτική ιστορική αμνησία ή επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. «Ο επιτιθέμενος, ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα ούτε να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Σε αυτό το βήμα ακούσαμε χθες τον κ. Ερντογάν να καλεί σε περιφρόνηση του Καταστατικού Xάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και η απάντησή μου, η απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι σαφής: Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte. Η ερμηνεία του δεν αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι ο παραβάτης. Εφαρμόζεται ισότιμα σε όλες τις συγκυρίες, σε όλες τις χώρες. Εφαρμόζεται στην Τουρκία, μια χώρα που πριν από 50 χρόνια χρησιμοποίησε βία κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο κράτος και είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο»

«Αποτελεί προσβολή για την παρούσα Ολομέλεια, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «να ονομάζεται μια εισβολή σαν “ειρηνευτική επιχείρηση”» και τόνισε: «Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Ούτε τώρα ούτε ποτέ».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπειτα, ανέφερε: «Στον κ. Ερντογάν λέω επίσης: Τώρα είναι η ώρα να τηρήσετε τη διακηρυγμένη δέσμευσή σας στο διεθνές δίκαιο και στην ειρήνη. Καμία χώρα που πιστεύει στην ηθική ανωτερότητα της θέσης της δεν αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να χαράξουμε έναν νέο δρόμο, αυτόν της ειρήνης και της συνεργασίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Αποτελεί ευκαιρία, όχι κατάρα. Η Τουρκία και η Κύπρος θα παραμείνουν πάντα γείτονες. Ας αλλάξουμε το αφήγημα. Ας μετατρέψουμε την εγγύτητα σε υπόσχεση. Ας οικοδομήσουμε μαζί μια παρακαταθήκη ειρήνης, που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή. Ας υλοποιήσουμε αυτή την υπόσχεση».

«Να γίνει ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και υπενθύμισε την πρωτοβουλία της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Ο ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου ενσαρκώνει το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεργασία και Πολυμερισμός, επιδεικνύει εύστοχα τη δύναμη της διπλωματίας, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Η Κύπρος συνεργάστηκε στενά με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους – με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ – με τη σταθερή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, ενωμένοι γύρω από ένα κοινό όραμα. […] Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές είναι ο φάρος της δέσμευσής μας στις διεθνείς σχέσεις – η δύναμη της διπλωματίας ως δύναμης για το καλό».

Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Μας ανησυχούν έντονα οι πρόσφατες εξελίξεις στον γειτονικό Λίβανο και τονίζουμε την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. Πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΠΑΟΚ: Η τουρκική Αστυνομία πήρε τις ελληνικές σημαίες από τους οπαδούς του
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιοι προηγούνται στις εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Chevron Right